IZLOŽBA U GLIPTOTECI

Zagrebački salon donosi tristo radova arhitektonskog stvaralaštva

26.11.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Udruženje hrvatskih arhitekata otvara u četvrtak 29. studenog u 19 sati u Gliptoteci HAZU izložbu 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 2009. – 2012. Zagrebački salon – arhitektura i urbanizam izložba je suvremenog arhitektonskog stvaralaštva koja se održava trijenalno od 1965. te predstavlja odabir najboljih arhitektonskih i urbanističkih radova nastalih u razdoblju od tri godine, a pristiglih na natječaj Salona

UHA je pri organizaciji ovogodišnje izložbe Zagrebačkog salona - arhitektura i urbanizam odlučila prekinuti s praksom uvedenom na prethodna tri Salona na kojima je uloga selektora i kustoska koncepcija izložbe bila povjerena internacionalnom arhitektu ili kritičaru arhitekture koji su odabirali ona djela koja su odgovarala njihovim ekskluzivnim autorskim koncepcijama. Ovogodišnja izložba vratila se svojim konceptom tradiciji Zagrebačkog salona i njegovoj izvornoj namjeri da se pokaže što širi presjek trogodišnje arhitektonsko-urbanističke produkcije kako bi se dobio vjerodostojan dokument vremena u kojem su ta djela nastajala.

Tako je za selektora 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 09-12 pozvan Dražen Juračić, ugledni hrvatski arhitekt te dugogodišnji profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Selektorska koncepcija Dražena Juračića usmjerena je ka preispitivanju prijelomne situacije - velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta. U takvim okolnostima postaje jako važno i tko predvodi arhitektonsku struku. Utoliko su svi oni koji predvode i formiraju arhitektonsko djelovanje pozvani bez selekcije: profesori na arhitektonskim fakultetima, voditelji arhitektonskih udruga, članovi stručnih savjeta, državnih komisija, kao i svi dobitnici strukovnih nagrada, a kako bi javnost razumjela tko su domaći strukovni autoriteti.

Od 394 arhitektonska i urbanistička rada nastala u razdoblju od 2009. do 2012. i pristigla na natječaj Salona, na izložbi će biti predstavljeno njih 295. Radovi su podijeljeni u tri kategorije: Realizacije, Projekti i Prijedlozi. U kategoriji Realizacije bit će izloženo 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade (18); infrastrukturu (6); scenografiju i izložbe (14); stanovanje (42); turizam (12); muzeje i baštinu (6); društveni standard (23) i sakralne zgrade (6).

U kategoriji Projekti nalazi se 150 radova podijeljenih po temama na: memorija i duhovnost (12); edukacija (12); novo u starom (12); javni prostor (24); društveni standard (11); stanovanje (29); poslovne zgrade (18) i transformacija grada (32). U kategoriji Prijedlog bit će izloženo 18 radova.

Na 47. zagrebačkom salonu – arhitektura i urbanizam 09 – 12 predstavit će se i dobitnici 1. nagrade 44. zagrebačkog salona održanog 2009, arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni. Oni će na izložbi Salona u Gliptoteci predstaviti izbor radova nastalih 1982/2012. To je ujedno najava njihove velike retrospektivne izložbe koja će se sljedeće godine održati u Galeriji Forum.

Na svečanom otvorenju izložbe 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 09-12 29. studenog u 19 sati u Gliptoteci HAZU bit će dodijeljene i nagrade Salona koje će tradicionalno uručiti gradonačelnik grada Zagreba.

Izložba 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 09-12 ostaje otvorena do 16. prosinca u Gliptoteci HAZU i može se pogledati od utorka do petka od 11 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.