TEMATSKA VODSTVA

Zagrebački MUO za Dan žena priprema poseban program posvećen umjetnicama

07.03.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Muzej za umjetnost i obrt povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, organizira niz različitih tematskih vodstava posvećenih ženama koje su se iskazale u različitim segmentima umjetničkog djelovanja, kulture i poduzetništva. Posjetitelje će tim povodom kroz Stalni postav MUO i aktualne izložbe voditi kustosice

Voditeljica zbirke tekstila MUO, kustosica Andrea Klobučar na Dan žena govorit će na temu 'Prve dizajnerice tekstila u Hrvatskoj', u sklopu koje će se pozabaviti djelima Zlate Šufflay, Danice Brössler, Branke Frangeš Hegedušić, Kornelije Geiger, Tereze Paulić i Otti Berger, aktivnim sudionicama kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske između dva svjetska rata.

Tema 'Od stereotipa do dizajna' prezentirat će ulogu žene u obiteljskoj svakodnevici i društvu vezano uz predmete iz Zbirke namještaja MUO izložene u stalnom postavu muzeja. Kroz priču će voditi Vanja Brdar Mustapić, muzejska savjetnica i voditeljica spomenute Zbirke namještaja. Sandra Kandučar Trojan, voditeljica Zbirke stakla, govorit će na temu 'Žena poduzetnica Vilhelmina' te predstaviti predmete iz 19. stoljeća iz staklane Osredek koja je s radom počela davne 1839. na posjedu barunice Vilhelmine Kulmer.

O prvim školovanim umjetnicama, keramičarkama Jeleni Babić, Marti Plazzeriano i Blanki Dužanec govorit će muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože Marina Bagarić, a Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije, kroz vodstvo po izložbi Helga Paris: Fotografije ispričat će o toj istaknutoj istočnjonjemačkoj fotografkinji

Jasmina Fučkan posjetitelje će provesti kroz aktualnu izložbu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, 'Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka'.