2. OŽUJKA

Oris obilježava 20. godišnjicu izložbom posvećenom Spomen-parku Dotrščina

01.03.2019 u 15:20

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Oris Kući arhitekture 2. ožujka u 12 sati otvara se izložba povodom 20. godišnjice objavljivanja časopisa Oris koja će biti posvećena Spomen-parku Dotrščina

Prvi broj časopisa Oris za arhitekturu i kulturu življenja izašao je prije 20 godina, 2. ožujka 1999., a obljetnicu će obilježiti izložbom o Spomen-parku Dotrščina koji u povijesno-umjetničkom smislu predstavlja iznimnu simbiozu spomeničke baštine i krajobrazne arhitekture.

Na izložbi će biti prezentirane autorske fotografije jednog od majstora suvremene hrvatske fotografije, Josipa Klarice, snimljene posebno za Oris.

  • +14
Spomen-park Dotrščina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Virtualni muzej Dotrščina

Osim Klaričinih fotografija, na izložbi će biti prezentirani i arhivski materijali, nacrti i skice o Dotrščini iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU te Muzeja suvremene umjetnosti, koji su ujedno i partneri izložbenog programa.

Slavljenički 115. broj časopisa Oris donijet će prikaz Spomen-parka Dotrščina u tri priloga: umjetničke fotografije Josipa Klarice praćene tekstom Tomislava Pavelića, prikaz znanstvenice Sanje Horvatinčić o arhitektonsko-hortikulturnom uređenju parka Dotrščina autora Seissel - Bakić te prilog Nenada Fabijanića o neizvedenom projektu Memorijalnog muzeja Dotrščina arhitekta Nevena Šegvića.

'Sve tri teme bit će zastupljene i na izložbi ovog projekta u kojem se ogledaju sve kvalitete koje Oris njeguje u svom djelovanju: trajnost, kvaliteta, vrednovanje baštine, promišljenost, interdisciplinarnost', najavljuju iz Orisa.