'poeta grafike'

Zavirite u veliku zagrebačku izložbu poljskog majstora plakata Henryka Tomaszewskog

26.02.2019 u 09:21

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba 'Henryk Tomaszewski - poeta grafike' oca poljske škole plakata Henryka Tomaszewskog, koja s 50 crteža i 131 plakatom daje pregled više od pola stoljeća njegova stvaralaštva, otvorena je u ponedjeljak navečer u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika

Zahvaljujući suradnji Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) i slovenske Fondacije Brumen, posjetitelji mogu vidjeti, u odabiru kustosa izložbe slovenskoga gafičkog dizajnera, ilustratora i profesora Radovana Jenka, radove doajena poljskoga plakata Henryka Tomaszewskog, kojega se često naziva i ocem europskoga plakata u široku spektru od vrlo privatnih do inherentno javnih tema.

Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak rekao je da će izložba posjetiteljima približiti opsežno i heterogeno djelovanje ovog umjetnika plakata, te podsjetio kako generacija studenata prije 90-tih prošloga stoljeća na ovoj izložbi može vidjeti sve ono o čemu su razmišljali o likovnom jeziku i likovnosti, kako su doživljavali kada jedan likovni umjetnik rješava problem plakata.

Ocijenio je kako je riječ o zaista izvanrednoj retrospektivnoj izložbi na kojoj bi, citirao je Buntak riječi jednoga svog kolege, 'mnogi slikari i grafičari mogli naučiti kako se upotrebljava likovni jezik u oblikovanju plakata koji izgledaju kao slike i gotova likovna djela, a ne samo informacija o nekom događanju'.

  • +5
Henryk Tomaszewski Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Henryk Tomaszewski

Buntak je posvjedočio kako će osobno kao profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a vjeruje da će to učiniti i ostali kolege profesori, dovesti studente na ovu izložbu da vide 'školski primjer kako bi trebalo predstavljati jedan likovni jezik i kako izložba može reprezentativno 'sjati' i govoriti sve ono što temljeno volimo u likovnome jeziku'.

Uz napomenu kako ovakvi projekti često prođu nezamjećeno, Buntak vjeruje da će barem u profesionalnim krugovima ova izložba izazvati veliko oduševljenje, a posebno zato što na njoj, istaknuo je, prepoznajemo sve ono što volimo u 20. stoljeću i sve ono što prepoznajemo kao temeljni način likovnog oblikovanja kroz sve promjene koje je donijelo prošlo stoljeće.

Henryk Tomaszewski (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog. Osnivač je poljske škole plakata. Njegov utjecajni rad dobio je međunarodno priznanje još od pedesetih godina prošloga stoljeća, dok je njegovo djelovanje u obrazovanju ostavilo dubok trag na generacijama poljskih i inozemnih dizajnera, posebice francuskim, te je obilježilo svijet dizajna do danas.

Kako se navodi u informaciji o umjetniku uz izložbu, 'iako suočen s nevjerojatno snažnim utjecajima poljskoga nacionalizma, katoličanstva i komunizma u Poljskoj u razdoblju nakon Prvoga svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenoga, duboko osobnoga vizualnoga jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost. Prije početka Drugoga svjetskog rata postao je satiričan umjetnik i redovito objavljivao u časopisima, dok je po njegovu završetku, narednih desetak godina njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF Od sredine pedesetih godina pretežno je radio za brojna kazališta i muzeje, a ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga'.

Istaknuto je da su plakati stvarani za umjetničke izložbe, film i kazalište ostali umjetnikova primarna djelatnost. Njegov opus obuhvaća gotovo 300 plakata.

Fondacija Brumen je neprofitna organizacija sa sjedištem u Ljubljani, osnovana 2003. kako bi promicala kvalitetan dizajn i informirala širu javnosti o njegovoj bitnosti i sveprisutnosti u svakodnevnome životu te njegovom direktnom utjecaju na kvalitetu života.