OSMU GODINU ZA REDOM

Zagrebački HNK ponovno organizira Dan otvorenog trga; evo što vas ove godine očekuje

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2021 09:28
  • Objavljeno 02.10.2021 u 09:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Osmu godinu za redom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u subotu, 2. listopada, organizira Dan otvorenog trga, koji na prostoru ispred i oko kazališta donosi kulturni program u izvedbi ansambla Opere HNK-a Zagreb, a završava večernjim dramskim programom 'Pianopsion'

Program počinje u 16 sati izvedbom dijelova iz opere Nikola Šubić Zrinjski na pozornici ispred kazališta. U izvedbi sudjeluju solisti Opere zagrebačkog HNK Ljubomir Puškarić, Tamara Franetović Felbinger, Adela Golac Rilović, Stjepan Franetović, Luciano Batinić, Filip Filipović i Davor Radić.

U 20 sati počinje program Drame HNK-a Zagreb 'Pianopsion', naslovljenim prema grčkom nazivu za listopad, mjesec koji je u staroj Grčkoj obilovao svetkovinama, igrama i misterijima gdje su se između ostalog na javnim mjestima, s posebnom naznakom na kazalište, izgovarale riječi, stihovi, pjesme.

Naglasak je bio na sve ono što je kroz godinu ostalo neizrečeno, ono o čemu se tijekom godine nije govorilo, ono što se trebalo izgovoriti, otpjevati, izvesti kako bi se blagoslovljeno i pročišćeno krenulo u novi ciklus.

Ovom izvedbom HNK Zagreb daje vlastitu posvetu mjesecu listopadu, te ujedno obilježava završetak programa Ljetne večeri HNK u Zagrebu, ističe se u najavi.

Bit će to vrhunac Dana otvorenog trga kad će kroz ritam, pjesmu, izgovorenu riječ i stihove, glumački ansambl HNK u Zagrebu izvesti autorske pjesme Nikše Kušelja u aranžmanu Ivana Colarića uz pratnju Frana Krste Šercara na perkusijama, udaraljkama i bubnjevima.

Ispred HNK-a glumci će izvesti pjesme koje kroz metafore iz svakodnevnog života otkrivaju tajni svijet kazališta, filma i glazbe.

Sudjeluju Dragan Despot, Siniša Popović, Slavko Juraga, Mirta Zečević, Alma Prica, Barbara Vicković, Ksenija Marinković, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tin Rožman i Nikša Kušelj.