u 67. godini

Splitski glazbeni umjetnik i dirigent: Preminuo je maestro Loris Voltolini

12.09.2021 u 17:51

Bionic
Reading

Splitski glazbeni umjetnik, dirigent Loris Voltolini preminuo je u 67. godini života, objavilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Rođen je u Splitu 1954. godine, a Loris Voltolini studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova.

Dirigentsku karijeru započeo je u Operi HNK Split 1980. godine i jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih deset godina. Na scenu splitskog kazališta postavio je, među ostalim Ljubavni napitak i Luciju di Lammermoor G. Donizettija, Šišmiša J. Straussa, Fausta Ch. Gounoda, Hoffmannove priče J. Offenbacha; balete: Đavo u selu F. Lhotke, Vragolastu djevojku L. J. F. Herolda, Abraxas W. Egka, navedeno je u biografiji Lorisa Voltolinija na stranici splitskog HNK-a.

Od 1990. do 1996. bio je stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK 'Ivan pl. Zajc' u Rijeci. U istom je razdoblju bio i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, a od 1994. do 1996. bio je i stalni šef dirigent te operne kuće.

Na repertoaru je imao više od pedeset opera, deset baleta i širok dijapazon simfonijske glazbe. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Koreji, stoji u biografiji Lorisa Voltolinija.