MEĐUNARODNA FOTOGRAFIJA

Zagreb salon u znaku stoljeća postojanja

21.10.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Trideset i treći Zagreb salon koji će biti otvoren 4. studenoga u Muzeju Mimari održava se u znaku stote obljetnice postojanja te međunarodne izložbe fotografija prvi put priređene u Zagrebu 1910.

Jubilarni salon održat će se pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i u skladu sa svojim načelima bit će otvoren svim smjerovima fotografije - klasičnoj i digitalnoj, najavio je na konferenciji za novinare tajnik Fotokluba Zagreb Vladko Lozić.

Istaknuvši da se i ovogodišnji salon održava zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i zagrebačkoj Gradskoj upravi, Lozić je dodao da je u konkurenciji bilo manje fotografija nego na dosadašnjim salonima, a smatra da je razlog tomu globalna recesija.

Podsjetio je da se salon održava na temelju pozivnice s propozicijama koja se objavljuje na internetu i izvijestio da je za ovogodišnji salon prispjelo 1737 fotografija 440 autora iz 43 zemlje, a međunarodni žiri u kojemu su bili fotografi iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Madžarske, imao je zadaću odabrati radove koji će biti izloženi.

Posebnost Zagreb salona je i ta, rekao je, što se od 1968. u drugim hrvatskim gradovima organiziraju i prateće međunarodne izložbe fotografija od ukupno prispjelih fotografija na Zagreb salon.

Lozić je najavio da će tako biti i ove godine kada će se prateće izložbe održati u Varaždinu, Sisku, Šibeniku i Splitu i podsjetio da je do sada održano 90 takvih izložaba u 18 hrvatskih gradova koje su promicale fotografsku umjetnost.

Izložba će biti popraćena bogatim katalogom što je, napomenuo je, također na tragu odluke Fotokluba da i nakon završetka izložbe, svaki salon ostane dostupan štovateljima fotografije.

Izložba će biti otvorena do 28. studenoga.

Fotoklub Zagreb nestranačka je i nevladina strukovna udruga tehničke kulture osnovana u Zagrebu prije 118 godina. Svrha je udruge slobodno udruživanje fizičkih i pravnih osoba grada Zagreba radi ostvarivanja svojih osobnih i zajedničkih interesa, kao i javnih potreba u kulturi, posebice fotografskoj kulturi, te poticanju i promicanju fotografskog stvaralaštva i fotografskog amaterizma.