'IZGRADNJA GRADA'

Zagreb na bečkoj urbanističkoj izložbi

24.01.2012 u 20:01

Bionic
Reading

'Izgradnja grada - primjeri za i iz Beča' naziv je izložbe otvorene u utorak navečer u bečkom izložbenom centru ureda za razvitak i planiranje grada 'Wiener Planungswerkstatt', na kojoj je uz povijesni presjek urbanističkog razvitka i planiranja te budućih izazova nekoliko srednjeuropskih gradova predstavljen i grad Zagreb

Izložba daje uvid u izgradnju različitih gradova na srednjeeuropskom prostoru s kojima grad Beč jako dobro surađuje, rekla je otvarajući izložbu i pozdravljajući nazočnu publiku, posebice nazočno izaslanstvo grada Zagreba, bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou

Kazala je da su na izložbi prikazani i novi izazovi europskih gradova koji se šire i stalno rastu, naglasivši da prigodom planiranja i izgradnje treba posebno imati na umu planiranje i organizaciju energije, prometa, odnosno 'osigurati određenu kvalitetu života za građane'.

Razmjena mišljenja i suradnja među gradovima prijateljima posebno je važna jer prikazuju ono što je u povijesti napravljeno i što se dalje planira uz poruku 'važno je da jedni od drugih učimo', rekla je Vassilakou, zaželjevši posjetiteljima i sudionicima mnogo koncepcije i inspiracije.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ocijenila je izložbu kao javnu prezentaciju urbanističkih planova, kazavši da je za Zagreb važna trajna prezentacija u srednjeeuropskom kontekstu.

'Činjenica je da urbanizmom i prostornim planiranjem i urbanom estetikom doista pripadamo tom srednjeeuropskom krugu, a u Beču se razvija kultura dijaloga posebice ovom izložbom svih zainterisiranih skupina društva i pojedinaca jer grad ne čine samo zgrade nego i ljudi', kazala je.

Izložba je podijeljena u tri dijela. U središnjem dijelu prikazan je život ljudi u gradu, u jednom dijelu izložbenog prostora prikazan je razvoj gradova: Beča, Malmoea, Stockholma, Hamburga i Muenchena, a u drugom Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada na izložbenim panoima prikazuje uz Ljubljanu, Bratislavu i Brno, trenutačnu urbanističku situaciju u gradu Zagrebu kroz tri cjeline - povijesni dio Zagreba, dio života uz prugu i projekti uz Savu. Svaka cjelina je jedan projekt kao što su Borongajski kampus, projekt Savski park i Intermodalni terminal Sava sjever.

Svaki od gradova predstavljen je na dva panoa i daje se uvid u razvitak i izgradnju gradova.

U okviru izložbe, koja traje dva mjeseca, održat će se i desetak rasprava na kojima će se uspoređivati situacija u gradu Beču i navedenim gradovima. Na trećoj po redu, 2. veljače sudjelovat će u raspravi Ured za strategijsko planiranje Grada Zagreba te izaslanstva iz Brna, Bratislave i Ljubljane.