PLANINA BROKEBACK

Zabranjena ljubav kauboja sada i kao opera

22.01.2014 u 11:27

Bionic
Reading

'Planina Brokeback', priča o ljubavnoj vezi dvojice kauboja, nakon filmske dobila je i opernu verziju koja će praizvedbu doživjeti 28. siječnja u madridskom Teatru Real

Libreto je napisala autorica novele Annie Proulx, a autor glazbe je američki skladatelj Charles Wourinen, prenosi BBC.

Priča o dvojici kauboja, Jacku i Ennisu, koji se 1963. upoznaju u planinama Wyominga i počinju ljubavnu vezu, prvi je put objavljena 1997. u The New Yorkeru. Tajvanski redatelj Ang Lee 2005. po njoj je snimio film u kojemu su glumili Heath Ledger i Jake Gyllenhaal. Film je osvojio brojne nagrade, među kojima i tri Oscara (za režiju, adaptirani scenarij i glazbu) te četiri Zlatna globusa (za najbolji film, režiju, scenariji i pjesmu).

Opera će se na madridskim daskama izvoditi od 28. siječnja do 11. veljače, a u glavnim će ulogama nastupiti kanadski bas-bariton Daniel Okulitch i američki tenor Tom Randle.

Redatelj Ivo van Hove naglasio je da nije riječ o adaptaciji filma. 'Puno je veća pozornost posvećena ženskim likovima, a i uloga društva koje ih okružuje puno je značajnija', dodao je.

Van Hove, ravnatelj nizozemske kazališne skupine Toneelgroep, proslavio se adaptacijama filmskih scenarija za pozornicu i bio je prvi kazališni redatelj koji je na kazališne daske prenio velika filmskih djela, među kojima i ona Ingmara Bergmana i Johna Cassavetesa.

'Priča Annie Proulx poručuje da velika ljubav ostaje velika čak i kada joj se suprotstave društvo i konvencije', rekao je ravnatelj Teatra Real, Belgijanac Gerard Mortier, koji je djelo naručio još 2008. za njujoršku operu, no ono tamo nije postavljeno.

'Brokeback Mountain' namjerno je na repertoar madridskoga kazališta postavio nakon Wagnerove ljubavne tragedije 'Tristan i Izolda'. 'Jack i Ennis, baš kao ni Tristan i Izolda, ne razumiju što im se događa, ali su spremni umrijeti za ljubav koju osjećaju', napisao je Mortier.

'Ova opera govori o nemogućoj, tragičnoj situaciji', rekao je 75-godišnji američki skladatelj Charles Wourinen za France presse. 'U ovom je slučaju riječ o dvjema osobama koje žele vezu kakvu je društvo u njihovo vrijeme branilo.'