PAD KVALITETE

Za Srce Sarajeva ne konkurira nijedan film iz uže regije

18.07.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Sedam filmskih ostvarenja iz regije koja se prostire od Austrije do Azerbejdžana natjecat će se za naslov najboljega u kategoriji igranog filma na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), no među njima neće biti ni jednog iz Hrvatske, niti iz drugih zemalja s prostora bivše Jugoslavije, objavili su u utorak organizatori.

Publika će tijekom trajanja 23. SFF-a koji će se održati od 11. do 18. kolovoza imati priliku pogledati više od 200 različitih filmskih naslova pri čemu je 55 filmova u selekcijama od čega će se 46 natjecati za nagrade u različitim kategorijama.

Selektorica Elma Tataragić rekla je kako je ove godine u natjecateljskim kategorijama primjetno odustvo "mikroregije", pojašnjavajući to činjenicom kako je očito došlo do pada i u kvaliteti i u kvantiteti onoga što se nudi i iz Hrvatske kao i iz Srbije, te iz BiH i Makedonije. Na konačni odabir utjecao je i kalendar SFF-a jer je brojnim autorima bilo nezgodno "čuvati" filmove gotovo godinu dana kako bi premijeru imali baš u Sarajevu.

"Sve smo uzeli u obzir no ono što se nudilo nije bilo dovoljno kvalitetno za SFF", kazala je Tataragić podsjećajući kako je selekcija uslijedila nakon što je pregledano 210 filmova, potencijalnih kandidata za najbolji igrani film sarajevskog festivala.

Tataragić se nada kako bi naredna godina ipak mogla promijeniti stanje i ponuditi veću i kvalitetniju produkciju iz uže regije koja bi onda bila zastupljena na SFF-u.

Hrvatski igrani film na ovogodišnjem SFF-u tako će biti zastupljen samo u okviru programa "U fokusu". Bit će prikazan "Ne gledaj mi u pijat" u režiji Hane Jušić za kojega je Tataragić istaknula kako je doživio veliki uspjeh tijekom dosadašnjeg prikazivanja.

  • +14
“Ne gledaj mi u pijat” osvojio Nagradu FEDEORA-e Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U konkurenciji za nagradu "Srce Sarajeva" u kategoriji igranog filma je sedam raznovrsnih ostvarenja.

Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će albansko-grčki film "Buđenje dana" debitanta Gentiana Kocija, rumunjski film "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" Emanuela Parvua te "Zrno" iz Turske u debitantskoj reži Semiha Kaplanoglua.

Regionalne premijere imat će bugarsko ostvarenje "Pravci" Stephana Komandareva a u toj kategoriji je  i grčki film "Sofijin sin" u režiji Eline Psykou 

Iz Gruzije pak stižu filmovi "Strašna majka", debitantsko ostvarenje Ane Urushadze koja je ujedno najmalađa autorica jednog od ostvarenja u natjecateljskoj konkurenciji te "Taoci"u režiji Reze Gigineishvili.

Nagrada"Srce Sarajeva" ove godine pobjedniku donosi i novčani iznos od 16 tisuća eura, najbolji redatelj dobit će 10 tisuća eura a najbolji glumac i glumica po dvije i pol tisuće.

Bosanskohercegovački fillm Alena Drljević "Muškarci ne plaču" koji je u Karlovim Varima osvojio posebnu nagradu žirija te "Ptice kao mi", animirani film u režiji Farka Šabanovića i Amele Ćuhare u Sarajevu će imati premijeru izvan natjecateljske konkurencije.