novi SERIJAL domagoja burića

Za megaprojekt HRT-a sašili 600 kostima: nakon kraljeva, stižu uskoci!

12.03.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Ekipa Hrvatske radiotelevizije (HRT), predvođena scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem, autorom serijala 'Hrvatski kraljevi', u Stonu na poluotoku Pelješcu nastavlja sa snimanjem igrano-dokumentarne serije 'Doba uskoka' koji bi na HRT-u trebao biti emitiran sljedeće godine

Srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki kaštio za potrebe snimanja bit će prikazana kao Senjski trg iz 1450. godine te se na njoj u nekoliko scena prikazuje svakodnevni život u Senju, prodaja robova na senjskoj tržnici i vješanje uskočkih vođa. Također će se snimati i dolazak austrijskoga plemića Josipa Rabatte i habsburških vojnika u Senj 1600. godine, a prikazat će se i onodobna senjska procesija te dvoboj Ivana Vlatkovića i Ahmet-age, priopćili su s HRT-a.

'U pet dana snimanja bit će uključeno približno 280 statista s dubrovačkoga područja i s poluotoka Pelješca, glumci Amar Bukvić, koji tumači ulogu uskoka Juriše Hajduka, Dušan Bućan u ulozi Josipa Rabatte i brojni drugi', najavljuje HRT-ova producentica Marija Kosor. Dodaje kako nakon Stona odlaze u Senj, na Grobnik te u Ribnik i Trakošćan, a ujedno će se snimati i u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojemu će se samo za potrebe serije izgraditi replika velike galije.

  • +11
Snimanje HRT-ove serije Doba uskoka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

HRT-ova igrano-dokumentarna serija Doba uskoka kapitalno je djelo javnoga medijskog servisa iznimne kulturne vrijednosti koje se u cijelosti snima u vlastitoj produkciji, a iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama, kažu s javne televizije. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče i 14. te 15. stoljeća.

Hrvatska radiotelevizija za potrebe serije dala je izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serija će imati četiri nastavka u trajanju od po pedeset minuta, a njezino se prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje tijekom sljedeće godine.