SLAVNI REDATELJ

Wim Wenders gost Sarajevo Film Festivala

09.06.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival u svom će 17. izdanju ugostiti jednog od najznačajnijih filmskih stvaratelja današnjice, istaknutog njemačkog redatelja Wima Wendersa

Wim Wenders je višestruko nagrađivan filmski autor koji se smatra najuspješnijim predstavnikom Novog njemačkog filma. Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja ostavila su neizbrisiv trag u svjetskoj kinematografiji poput 'Nebo nad Berlinom', 'Do kraja svijeta', 'Paris, Teksas', 'Buena Vista Social Club' i mnoga druga.

Eminentni filmski autor sarajevskoj publici će predstaviti svoj posljednji film 'Pina', dugometražni dokumentarni film o legendarnoj koreografkinji Pini Bausch. Riječ je o revolucionarnom 3D ostvarenju koje je svjetsku premijeru imalo na 61. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film Pina je izuzetno vizualno putovanje koje predstavlja svojevrstan hommage slavnoj Pini Bausch koja je preminula u ljeto 2009. godine. Wenders je film prvobitno htio realizirati zajedno s Pinom Bausch, te je nakon njene smrti htio odustati od projekta, no članovi njene plesne trupe Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch nagovorili su ga da ipak napravi film o njoj, film za nju.

Sarajevo Film Festival upriličit će specijalnu projekciju ovog iznimnog ostvarenja, koje je oduševilo internacionalnu publiku i kritiku. I sarajevska publika imat će priliku da vidi ovo ostvarenje u 3D-u.

Tokom boravka u Sarajevu, Wim Wenders će održati predavanja na Sarajevo Talent Campusu, obrazovnom programu koji Sarajevo Film Festival realizira u suradnji s Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu. Tema ovogodišnjeg Sarajevo Talent Campusa je Naše vrijeme, moje gledište, koja u fokusu ima autorski film, kreativne odabire autora, te odgovor autora na vrijeme u kojem živi.

Wenders će sa ovogodišnjim sudionicima Sarajevo Talent Campusa podijeliti razmišljanje o novoj perspektivi na vrijeme u kojem živimo, te o iskustvima rada u 3D tehnologiji. Wenders će u Sarajevo dovesti i 12 svojih studenata za koje će biti organiziran obilazak Industry odjela Sarajevo Film Festivala.

Pina