MENARTOVO IZDANJE

Vukovarska tragedija inspirirala britanskog pisca

  • Autor: G. D.
  • Zadnja izmjena 16.11.2011 15:07
  • Objavljeno 16.11.2011 u 14:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Diskografska kuća Menart odlučila se okušati i u izdavaštvu knjiga. 'Posrednik i mrtvi' Geralda Seymoura, bivšeg britanskog ratnog novinara, roman je koji napeto spaja Zagreb i London, Vukovar i Portsmouth

Kada se pisac može pohvaliti brojem od 27 napisanih romana, to često govori da je riječ o majstoru svog zanata. Kada je riječ o kriminalističkim romanima, britanski autor Gerald Seymour jedan je od njih, između ostaloga i zahvaljujući dugogodišnjoj novinarskoj karijeri. Seymour je imao tu sreću da kao izvjestitelj prođe Vijetnam, Borneo, Izrael i krvave Olimpijske igre u Münchenu, pa kada se 1978. konačno odlučio posvetiti pisanju romana ne može se reći da nije sakupio razna iskustva. Stoga i ne čudi da se Seymour uvijek drži realistično postavljenih priča, ali i da se ne plaši radnju smjestiti na strano tlo.

U slučaju romana 'Posrednik i mrtvi' lokacije su možda nepoznate za britanskog čitatelja, ali ne i za domaće: u pitanju je Vukovar, pa i Zagreb. Tematika Domovinskog rata povezana je sa sumnjivim trgovcem oružjem Harveyjem Gillottom, kojega će uhvatiti grijesi prošlosti. U svojem romanu 'Posrednik i mrtvi' Gerald Seymour – iznimno plodan autor čiji su romani vrhunski primjerci svojeg žanra – vješto upravlja s nekoliko pripovjednih linija, pletući ih u impresivnu mrežu pamtljivih likova i autentičnih mjesta. Spajajući London i Zagreb, Vukovar i Portsmouth, Seymour obuhvaća širok krug različitih života, među kojima se izdvaja priča ratnog profitera Gillotta.

Njegovo suočavanje s vlastitom prošlošću i borba za goli opstanak povlači za sobom niz zanimljivih likova čije se životne linije presijecaju preko cijele Europe. Obavještajna služba, londonski kriminalni polusvijet, dugi krakovi hrvatske korupcijske hobotnice, aktivisti, branitelji – svi će se oni naći na Kukuruznom putu, spomen-mjestu krvave prošlosti.

Daily Telegraph smatra Seymoura 'najboljim suvremenim piscem trilera', a roman koji u svojem zapletu obrađuje traumatičnu temu Vukovara također bi mogao biti zanimljiv domaćoj publici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi