eurokaz

'Vratolomija plesa' i 'izložba začudnosti' za proslavu 30. rođendana

  • Autor: T.B./Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2017 09:16
  • Objavljeno 28.06.2017 u 09:16
'Plac - Cai shichang'

'Plac - Cai shichang'

Izvor: Promo fotografije / Autor: EUROKAZ

Premijerom kazališno-plesnog projekta 'Plac - Cai shichang' Eurokaz će 3. srpnja u Zagrebačkom plesnom centru obilježiti 30 godina od svog osnutka 1987., kada je kao dio kulturnog programa Univerzijade u Zagreb pozvao najznačajnije predstavnike novog europskog kazališta koji su otvorili teatar tehnološkim i znanstvenim dostignućima, vizualnim umjetnostima, filmu i videu, plesu i pokretu.

Sve to sljedećih će desetljeća postati dominantnom tendencijom u području izvedbenih umjetnosti, stoji u najavi. 

Kako se ističe, od kad je 3. srpnja 1987. Eurokaz otvoren izvedbom predstave 'Fiat' Kozmokinetičnog gledališča Rdeči pilot iz Ljubljane, svi koji su nešto značili u razvoju inovativnog kazališta od osamdesetih do danas bili su dio Eurokazova programa, pa se on može nazvati živom poviješću novog teatra.

'80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća Eurokaz je ravnopravno sa zapadnoeuropskim festivalima sudjelovao u stvaranju platforme za mladu generaciju umjetnika koji su svojim smionim estetikama revolucionirali kazališni pejzaž Europe i svijeta', napominje se nadalje.

Performans belgijske skupine Crew, 2012.

Performans belgijske skupine Crew, 2012.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/PIXSELL

Na Eurokazu su se prvi puta artikulirali fenomeni ikonoklastičkog teatra, postmainstreama, vertikalnog multikulturalizma. Eurokaz je prvi hrvatskoj publici predstavio novi cirkus, body art, tradicionalno kazalište Azije ali i suvremeno kazalište i ples izvaneuropskih kultura, kao i  neke od danas najznačajnijih redatelja i koreografa prije nego su ih 'ovjerili' mainstream festivali i institucije.

Autentičnom selekcijom i stvaranjem odgovornog predstavljačkog konteksta za prikazane predstave, Eurokaz je izborio mjesto jednog od vodećih europskih festivala.

'Prostor duha koji brani inventivnost'

Oduvijek zamišljen kao projekt senzibiliziran na produkcijske transmutacije, a usuprot društvenoj i političkoj konjunkturi, Eurokaz je 2013. obilježio svoje posljednje festivalsko izdanje te otada djeluje kao producentska kuća.

'Eurokaz je bio i ostao prvenstveno ideja jednog drugačijeg promišljanja teatra, prostor duha koji brani inventivnost i invazivnost kazališnog jezika, a time je i obnovitelj kazališnih normi opreznog mainstreama jedan kurikulum bududnosti koji se manifestira u mjeri vremena bilo kao festival ili kao produkcijska kuda, ali se formulira kao ideja u akciji', poručuju iz Eurokaza.

Predstava 'Bez drugog', 2015.

Predstava 'Bez drugog', 2015.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

30. obljetnica bit će obilježena u Zagrebačkom plesnom centru 3. srpnja premijerom kazališno-plesnog projekta 'Plac - Cai shichang', koprodukcijom Eurokaza, Zagrebačkog plesnog ansambla i ZPC-a, u koreografiji kineskih umjetnica Wen Hui i Jiang Fan i izvedbi plesačica ZPA, Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac.

Projekt je nastao u suradnji s Living Dance Studiom (CHI) a riječ je o 'interdisciplinarno-antropološko-plesnoj orkestriranoj dramaturškoj vratolomiji plesa, gestualnog teatra, dokumentarnih približavanja i izložbe začudnosti' nad svakodnevnim alatkama zagrebačke tržnice Dolac i središnje tržnice u Pekingu - bučnih i užurbanih mjesta susreta, proizvodnje i potrošnje, panorama najrazličitijih proizvoda, ali i ljudskih strasti, koje su, suočene sa stalnom neoliberalizacijom tržišta, postupno i neizbježno počele urušavati.

''Plac – Cai shichang' pleše svoju, u prigodnu tradiciju ukopanu, temu, ali i priča priče, slika grupne portrete nostalgičnih izvoda, ali i osobne detalje zatomljenih nezadovoljstava, priziva specifičan topos agore i njegovu sve veću neprilagođenost postsocijalističkim uvjetima', stoji u najavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!