DRAMSKA PREMIJERA

Vlaški 'Konj' u splitskom kazalištu

09.12.2010 u 11:28

Bionic
Reading

U četvrtak 9. prosinca na sceni splitskog kazališta održat će se premijera predstave 'Konj' rađene prema suvremenom dramskom tekstu finske autorice Sirrku Peltola, a u režiji Nenni Delmestre

Peltolin 'Konj' godinama se uspješno prikazuje u Helsinkiju. Nenni Delmestre odlučila se za zanimljivu adaptaciju teksta, koji govori o suvremenom životu u jednom finskom selu, pa ga je prilagodila lokalnoj situaciji. U toj varijanti, umjesto u finskom selu, radnja se odvija u neimenovanom selu Dalmatinske zagore. Mada je riječ prije svega o crnoj komediji, redateljica ističe da predstava nije žanrovski zatvorena i miješaju se realan život i komedija s tragedijom.

Glavnu ulogu suvremene 'tehno-babe' glumi Zoja Odak, koja drži kuću pod kontrolom. Mada ima elemenata beznađa i teškog života, Zoja Odak naglašava optimističnu poruku predstave. Finski seljak i naš Vlaj u predstavi su suočeni s tipičnim problemom birokratiziranog sustava koji po svaku cijenu pokušavaju zaobići. Nova regulativa Europske unije donosi silan broj problema seljaku koji kao moderni poduzetnik pokušava prodati ekološko mlijeko i sir preko interneta, a uz to želi profitirati i na poticajima.

Delmestre ističe da se, i sama eurofil, namjerno poigrala sa 'strateškim ciljem' Hrvatske koji već postaje nedodirljiva ideologija i dogma. Mada se radnja odvija u neodređenom selu u zaleđu Dalmacije, predstava se definitivno može locirati i u splitsku suburbiju, na Mejaše, Sirobuju, Neslanovac i Podstranu. Kao što je na selu u Dalmatinskoj zagori došlo do urušavanja starog modela bez formiranja novog, slično je i u splitskim predgrađima, koja su jednom nogom u gradu, a drugom još uvijek u zaleđu. Tijardovićev građanski Split, kojeg zapravo više nema, bio je prikazan u njegovim operetama, a sada Nenni Delmestre ovom predstavom uvodi suburbiju tranzicijskog Splita na kazališnu scenu.

Delmestre je istaknula da konj neće biti fizički prisutan u teatru, kao za vrijeme trajanja konferencije na kojoj je najavljena predstava, kada su dva konja kao dio performansa paradirala pred splitskim kazalištem i izazvala veliku pažnju prolaznika. U predstavi, kojoj sigurno neće trebati dodatna propaganda, glavne uloge, uz Zoju Odak, igraju Trpimir Jurkić u ulozi zeta i Snježana Sinovčić Šiškov u ulozi kćeri.