FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Vizualna raskoš ostarjele marionete za početak 42. PIF-a

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 13.11.2009 17:33
  • Objavljeno 30.08.2009 u 13:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U subotu je otvoren 42. PIF, posvećen kraljici lutkarstva - marioneti - a gledatelji su prvoga dana imali prilike vidjeti predstave 'Varijete' i 'Bajka o caru Saltanu', čija najveća vrijednost je vizualna raskoš, dok se problemi kriju u zastarjeloj animaciji lutaka, odnosno loše ispričanoj priči

PIF, međunarodni festival kazališta lutaka, u subotu je 42. put Zagrepčanima i gostima otvorio vrata u svijet lutkarstva. Festival koji već desetljećima u Zagreb dovodi najbolje svjetske lutkare i tu izuzetnu izvedbenu umjetnost predstavlja u njenom punom sjaju, sljedećih sedam dana predstavit će gledateljima scensku moć i raskoš kraljice lutaka – marionete. Ovogodišnji festival posvećen je upravo lutki na koncu, gorkoj metafori društva i života, samim time duboko sjetnoj u virtuoznim pokretima.

Sam festival službeno je otvoren prigodnim govorima Josipa Forjana, ravnatelja Međunarodnog centra za usluge u kulturi (MCUK) koji je organizator festivala, te dogradonačelnice Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević i zamjenika ministra kulture Srećka Šestanakoji su uglas otvorili festival.


'Varijete', Stalno pokrajinsko kazalište Venezia Giulia, Trst, Italija

theworldthroughwoodeneyes.co.uk

theworldthroughwoodeneyes.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vittorio Podrecca

Nakon riječi formalnosti uslijedile su marionete. Autor predstave 'Varijete' Stalnog pokrajinskog kazališta Venezia Giulia iz Trsta je slavni Vittorio Podrecca, a nastala je prije više desetljeća, kad je svojom raskoši žarila i palila svjetskim pozornicama. Danas je zanimljiva prvenstveno kao svjedok minulih vremena i školski primjer razvojnog puta marioneta. Predstava se sastoji od niza kratkih varijetetskih prizora u kojima lutke na koncu pokazuju snagu (snagator na žici), glazbenu virtualnost (pijanist, violinist, cijeli niz orkestara) i plesnu ritmičnost (balerina i razni plesači).

Problem je u tome što njihova snaga i ritmičnost padaju u rukama ne pretjerano virtuoznih animatora, a i zbog osobina lutaka (noge im nisu dovoljno pokretljive). Također, jedan od osnovnih postulata u animaciji lutaka - manje je više - nikako ne vrijedi kod Podreccinih lutaka, koje konstantno njišu bokovima, a nogama (i glavama!) plešu zrakom. U toj raskoši scenske akcije gubi se uvjerljivost pokreta te sve djeluje pretjerano. Ali kad marionete na tren zastanu, pred gledateljem se ukaže ono što lutkarstvo čini tako neodoljivim – lutka s dušom čovjeka.

'Bajka o caru Saltanu', Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

theworldthroughwoodeneyes.co.uk

theworldthroughwoodeneyes.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Bajka o caru Saltanu'

Ovogodišnji PIF započeo je i prije službenog otvaranja i 'Varijetea'. Prvo je tradicionalni Pifko uz bučni ritam Zlih bubnjara prošetao centrom grada. Nakon toga u Mimari je otvorena izložba 'Život na koncu', da bi poslijepodne u Zagrebačkom kazalištu lutaka Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka neslužbeno otvorilo PIF predstavom 'Bajka o caru Saltanu'. Vizualno vrlo privlačna predstava, nastala po Puškinovoj priči i u režiji Ljudmile Fedorove, zapela je u pogledu dramaturgije i pripovijedanja. Opterećena suviškom radnje i teksta, predstava se sadržajno vrlo teško prati. Riječ je, ukratko, o caru Saltanu, izgubljenom sinu, obiteljskoj ljubavi na daljinu i prepredenim dvorjanicima.

Puno bolji dio predstave je onaj izvedbeni. Animatori-glumci vrlo dobro animiraju ručne i stolne lutke i lutke sjene, a scena, u kojoj je čak i more jedna velika plahta-marioneta, vrlo je funkcionalna i pokretna te vizualno raskošna. Sve u svemu – predstava koju se puno bolje i lakše prati očima nego ušima.

Drugi dan PIF-a pripada hrvatskim lutkarima. Tako će Gradsko kazalište lutaka Split u Zagrebačkom kazalištu mladih izvesti predstavu za djecu od tri do deset godina 'Mala vila', a Riječani će u Komediji odigrati predstavu 'Lončiću, kuhaj' za one od četiri godina nadalje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi