SLUČAJ HNK ZAGREB

Visković 'ostaje u igri', Petlevski odustala

18.09.2012 u 15:52

Bionic
Reading

U petak, 14. rujna, kako prenosi portal Teatar.hr, raspisan i četvrti natječaj za imenovanje intendantice/intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Raspisalo ga je Kazališno vijeće HNK, i traje trideset dana, što znači do polovice listopada

I u Splitu se čeka

Nije zagrebački HNK jedini 'slučaj HNK' u Hrvatskoj. U Splitu je situacija ipak nešto bolja, jer tamo se Kazališno vijeće odlučilo za novu upravu: intendanta Tončija Bilića i njegov tim koji čine Jasen Boko kao ravnatelj Drame, Dinko Bogdanić koji će preuzeti Balet i novi-stari šef Opere – Ivica Čikeš. Novu upravu, koja će smijeniti v. d. intendanta Duška Mucala, Gradsko vijeće Grada Splita trebalo bi imenovati na sjednici 17. listopada.

 

Kako se saga oko središnje nacionalne kuće sad već povlači predugo, treba se nadati kako će ovaj četvrti natječaj napokon i uspjeti. S obzirom na to da je bilo prigovora oko samog teksta natječaja, kao i oko uvjeta, ovoga puta Kadrovska se služba HNK potrudila pa su uvjeti nešto jasniji. Kandidatkinja ili kandidat trebaju imati završen studij s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja, pet godina radnog staža u kazališnoj djelatnosti ili deset godina rada u kulturi, afirmiranost na području kulture i znanje najmanje jednoga stranog jezika.

Novi natječaj također predviđa nešto dulji uvid u natječajnu dokumentaciju, točnije u osnovni programski i financijski okvir za sljedeće četverogodišnje razdoblje, izvješće o poslovanju i ostvarenom programu, te kadrovske i financijske pokazatelje. Upravo je prekratko vrijeme za uvid u dokumentaciju bio razlog mnogim prigovorima na dosadašnje natječaje, jer svaki kandidat/kandidatkinja svoje planove moraju uskladiti s temeljnim činjenicama o samom kazalištu i njegovom trenutačnom stanju.

Kandidatkinje/kandidati imaju pravo na uvid odnosno preuzimanje natječajne dokumentacije u samom HNK tijekom cijelog trajanja natječaja i to radnim danom od 11 do 14 sati, a ne samo par dana kako je ranije bio slučaj. Naravno, uz potpisivanje izjave da podatke iz dokumentacije neće javno iznositi ni objavljivati.

Ostalo je uglavnom isto, prijave s prilozima podnose se preporučenom poštanskom pošiljkom na adresu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Trg maršala Tita 15, 10000 Zagreb, s naznakom: 'Natječaj za intendanticu/intendanta – ne otvaraj' ili osobno na istoj adresi na urudžbeni zapisnik u zatvorenoj omotnici s ispisanom adresom i navedenom naznakom.

Čelnu osoba središnje nacionalne kazališne kuće imenovat će se na četiri godine, oko toga se moraju dogovoriti Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH, koji su suvlasnici HNK u omjeru 49:51 posto.

U dosadašnjim natječajima tri su prijave bile ključne, ona aktualne intendantice Ane Lederer, kojoj bi ako prođe i na ovom natječaju to bio treći mandat, enciklopedist i književni kritičar Velimir Visković te teatrologinja i književnica Sibila Petlevski.

Na posljednjem natječaju prijave njih dvoje nisu bile potpune, ili je barem tako zaključilo Kazališno vijeće HNK, pa nisu ni razmatrane, nakon čega je natječaj poništen.

Ovoga puta, međutim, Ani Leder suprotstavit će se, od poznatijih kandidata, samo Velimir Visković koji u 'igri ostaje, iako nije ugodna', a Sibili Petlevski više 'ne pada na pamet' kandidirati se. 'Ne treba mi to, kao što izgleda da ni ja ovoj sredini ne trebam. Imam puno pametnijeg posla!', odlučna je Petlevski u odbijanju čak i pomisli o ponovnom kandidiranju.No produljeni rok, mogućnost detaljnijeg uvida u dokumentaciju, kao i medijska prašina koja se podigla oko slučaja zagrebačkog HNK, možda donese i nove kandidate. U svakom slučaju, zašto ne? Možda i kod ovakvih natječaja vrijedi olimpijski princip: važno je sudjelovati!