9. siječnja

40 godina umjetničkog djelovanja Vlasta Delimar proslavit će velikom izložbom

23.12.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar', kojom se obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja te istaknute hrvatske performerice, otvara se 9. siječnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Time se Delimar vraća na mjesto svoje prve samostalne izložbe, održane 1981. godine, a riječ je o drugoj u nizu izložbi koja će biti predstavljena u Domu HDLU, a dio je opsežno zamišljenog predstavljanja čija provedba je planirana u gradovima bivše Jugoslavije tijekom 2020. godine, najavljeno je iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Otvorenju zagrebačke izložbe prethodit će umjetničin performans 'Ah moji umjetnici, moji ljubavnici' u Galeriji Bačva. Izvest će ga u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici te galerije.

Performans se temelji na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse, dok izložba u Galeriju PM donosi četrdeset crno bijelih fotografija radova koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate.

  • +13
Vlasta Delimar izvela performans pod nazivom Pravo na orgazam iznad 60-e Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

'Odluka da fotografije budu izrađene crno / bijelo proizlazi iz romantične činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju i one kao takve imaju posebno energetsko značenje', napominje se u najavi.

Fotografije smještene na crnu traku bit će postavljene duž cijelog zida, ostavljajući samo prazan prostor ulaska i izlaska iz galerije koji ne omogućavaju zatvaranje kruga već ostavljaju simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

Vlasta Delimar se od prvog samostalnog performansa 1980. u Galeriji SC profilirala kao jedna od glavnih na sceni performansa. Već je svojim prvim nastupom 'Pokušaj poistovjećenja' (1979.) , održanom sa Željkom Jermanom u zagrebačkoj Galeriji Podroom, započela propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

Izložba u Domu HDLU bit će otvorena do 2. veljače.