tradicijski običaj

Više od 120 pokladnih jahača projahalo Županjom u sklopu 51. šokačkog sijela

04.02.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Više od 120 jahača projahalo je na konjima u nedjelju ulicama Županje u sklopu tradicijskog običaja pokladnog jahanja, kojim je ujedno najavljeno i ovogodišnje 51. šokačko sijelo, koje je u subotu počelo u tome vukovarsko-srijemskom gradu.

Pokladne jahače u središtu Županje, ispred gradske uprave, pozdravio je gradonačelnik Davor Miličević, pozvavši Županjce, ali i ostale zaljubljenike u tradiciju iz ostalih dijelova Hrvatske da se odazovu priredbama 51. šokačkog sijela, a u sklopu kojeg će se do 13. veljače pod geslom 'Lipo ti se Šokica opravlja' održati 20-tak folklornih, kulturnih i zabavnih programa.

'Županja je najjača u Slavoniji kada je riječ o očuvanju tradicijske kulture. Želimo da tako i ostane i vjerujem da svatko može ovih dana u Županji naći nešto za sebe, a na nama je iz organizacijskog odbora da ovo kandidiramo i prema EU fondovima i na taj način uzdignemo na još višu razinu', kazao je gradonačelnik Davor Miličević.

Pred velikim brojem Županjaca, u programu u kojem su sudjelovala gradska kulturno-umjetnička društva te članovi Konjogojske udruge 'Stari graničar' iz Županje, uprizoren je i običaj iz vremena Vojne krajine. Tada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu da bi ukrali pokoju tamošnju djevojku, ali bi ih presreli hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, koja je Habsburško carstvo dijelila od turskog, te su djevojku vratili njezinoj obitelji.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska mjesta održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata te ustanovljen i u mjestima u kojima ga povjest ne pamti.

Nakon što su pogošćeni raznim slavonskim jelima i pićima, uobičajenima za zimsko doba kao što su kobasica, kulen i slanina te krofne i salenjaci, konjanici su se oprostili od prvog domaćina, gradonačelnika Davora Miličevića tradicionalnim napjevom 'Domaćine, velika ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala'. Zatim su krenuli prema drugim postajama u gradu, gdje će ih također dočekivati domaćini te ih častiti jelima i pićem, a oni će uzvraćati pjesmom.