za djecu i mlade

Objavljena sjajna edukativno povijesna slikovnica 'Priča o jednoj lopti'

15.12.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Autorica i kreativni pokretač Marta Huber, uz pomoć akademskog slikara Mislava Lešića-Đurakova zaslužna je za županjsku slikovnica o prvoj nogometnoj lopti i prvom igranju nogometa u Hrvatskoj koji se, kao što mnogi znaju, po prvi put zaigrao upravo u Županji. Katarina Bušić autorica je pogovora na koricama slikovnice, a suradnica Katarina Berać Vuić je autorica edukativnih pojmova koji prate tekst priče, te kviza kojim čitatelji nakon čitanja slikovnice mogu 'testirati' svoje znanje

Muzej u Županji bogatiji je za novu edukativnu publikaciju. Riječ je o povijesnoj slikovnici koja opisuje život u Županji krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Prirodna dobra, odnosno šume privukle su tadašnje engleske industrijalce u Županju, gdje otvaraju tvornicu tanina. S njima u Županju dolazi prva nogometna lopta i igranje nogometa. U slikovnici se mogu pronaći i romantični elementi. Opisana je ljubavna priča domaće djevojke Katarine i Engleza Freda. Bitno je naglasiti da su događaji koji se opisuju u slikovnici stvarni i dogodili su se prije stotinjak godina u gradiću na Savi.

Autorica slikovnice je Marta Huber, inače kustosica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji, a u ovom projektu je ispreplela privatno i poslovno. U muzeju se često susrećem s vrtićkom i školskom djecom i povijesni narativ pokušava prilagoditi njihovom dobu i uzrastu pa je često razmišljala kako bi kroz dobru vizualizaciju i crteže događaji, godine i okolnosti bili što razumljiviji, a zadnjih dvije godine se intenzivnije 'druži' sa slikovnicama budući je postala majka svojoj djevojčici.

Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji dosad nije imao niti jednu ovakvu publikaciju, a ova je tiskana je u 500 primjeraka. Službena promocija bit će održana u veljači 2023. godine, za vrijeme trajanja Šokačkog sijela. Do tada, svi zainteresirani od 1. prosinca slikovnicu mogu kupiti u Zavičajnom muzeju Stjepana Hubera.