ANĐELI BABILONA

Vinko Brešan i Mate Matišić u Osijeku postavljaju predstavu koju su skinuli s repertoara Gavelle

31.10.2017 u 13:59

Bionic
Reading

Komedija "Anđeli Babilona" autora Mate Matišića i u režiji Vinka Brešana prva je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u novoj kazališnoj sezoni, koja će biti izvedena u petak, 3. studenoga, izvijestili su u utorak na konferenciji za novinare u tom kazalištu

Ravnatelj drame osječkog HNK Miroslav Čabraja kazao je kako je ova predstava, koju autor Matišić naziva rustikalnom travestijom, u zagrebačkom kazalištu "Gavella" brzo skinuta s repertoara, ali da se u toj verziji predstave lik gradonačelnika, kojega se satirički prikazuje kao primitivnog manipulatora, odnosio točno na jednu osobu, što su u osječkom HNK nastojali izbjeći.

 "Mi se nismo bavili jednom osobom ili jednim licem, jer teatar tome i ne služi. Ne smijemo se bazirati na lokalnom, već moramo djelovati i globalno. To nije priča o gradonačelniku, već priča o nama jer su građanke i građani zaboravili na sebe, zaboravili su da su bitni, odnosno da je narod bitan", rekao je Čabraja.

Intendant HNK Božidar Šnajder istaknuo je kako je, uvrštavajući "Anđele Babilona" na ovosezonski repertoar, kao rijetko kad bio u nedoumici je li u pitanju dobar repertoarni potez, ali nakon što mu je izložena koncepcija predstave uvjeren je da je riječ o izvrsnoj predstavi koja će biti jednako dobro primljena i kod publike i kod kritike.

"Ovo nije politički teatar, niti je ovo politička predstava. Ako se netko prepozna ili uvrijedi, to je njegov problem. Ni na koga nismo aludirali, ali ovo je dobra tema, i treba znati u kojem vremenu živimo", kazao je Šnajder.

Redatelj Brešan izvijestio je kako se radnja osječkog uprizorenja predstave događa u Hrvatskoj 2041. godine, nakon nuklearne katastrofe na Zemlji i nestanka civilizacije kakvu poznajemo.

 "Na zgarištima te civilizacije stvara se novi politički život, a je li taj život sliči na ovaj naš, o tome neka sude gledatelji. Sami sebi ćemo postaviti pitanje koliko ideologije zapravo nestaju i umiru, ali i uočiti da nešto što je sastavni dio tih ideologija, a to je primitivizam, na žalost preživljava", rekao je Brešan.

U predstavi će, uz ostale, nastupiti Aleksandar Bogdanović, Miroslav Čabraja, Vladimir Tintor, Sandra Lončarić, Davor Panić, Aljoša Čepl i Matea Grabić. Asistentica redatelja je Julia Martinović, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, autor glazbe za predstavu je Mate Matišić, scenografiju je osmislio Dragutin Broz, koreografiju Vuk Ognjenović, a kostimografkinja je Doris Kristić.