prilikA za utvrđivanje filmskog gradiva

Vikend na ZFF-u uz program Propustili ste, pogledajte i proglašenje pobjednika

13.11.2020 u 19:40

Bionic
Reading

Vikend na Zagreb Film Festivalu donosi super priliku za ponavljanje i utvrđivanje filmskog gradiva. U programu Propustili ste, pogledajte od subote u 11 sati do nedjelje u 23 sata gledamo sve filmove iz međunarodnog natjecateljskog programa i programa Kockice te izbor filmova iz natjecateljskog programa Ponovno s nama i popratnog programa Velikih 5

Festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino, u svojoj završnici donosi slavni klasik Mate Relje Vlak u snijegu. Svi filmovi prikazuju se na www.kinoeuropa.hr, osim programa Kockice, koji se prikazuje na platformi croatian.film. Cijena ulaznice za dugometražne filmove iznosi 26 kuna, a za dugometražne filmove iz programa KinoKino 20 kuna, stoji u priopćenju.

Pobjednici festivala bit će proglašeni u nedjelju u prijepodnevnim satima na službenoj internetskoj i FB-stranici festivala, a sa subote na nedjelju moguće je još jednom odmjeriti svih devet naslova iz ovogodišnje konkurencije. To su ljubavna priča palestinskog konkurenta za Oscara Gaza mon amour braće Nasser, gorko-slatka posveta odrastanju u Afganistanu pod sovjetskom okupacijom Sirotište Shahrbanoo Sadat, tri moćne priče o junakinjama na životnoj prekretnici: francuski film Slalom Charlène Favier, grčko-francuski Pari Siamaka Etemadija i poljski film Influencerica Magnusa von Horna, britanska socijalna drama na tragu Kena Loacha Slušaj Ane Rocha de Sousa, biografija češkog državnika i pisca Havel u režiji Sláveka Horáka, bosansko-hercegovački film Pun mjesec Nermina Hamzagića i srpski Oaza u režiji laureata ovogodišnje Venecije Ivana Ikića. U vikend-programu ne propustite ni izvankonkurentski naslov Otac u režiji Srdana Golubovića s Goranom Bogdanom, koji je recentno nominiran za europskog Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Pobjednik natjecateljskog programa Ponovno s nama, kojeg bira publika, također će biti poznat u nedjelju, a tijekom vikenda prikazat će se izbor filmova: islandski film Jeka u režiji Rúnara Rúnarssona, mozaik sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika, zatim apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, Tereza37 Danila Šerbedžije s Lanom Barić, ujedno i koscenaristicom, u glavnoj ulozi, Mater, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića o majci-tiranki koja od kćeri želi napraviti svoju kopiju s Darijom Lorenci Flatz i Nevom Rošić u glavnim ulogama, i Koncentriši se, baba Pjera Žalice, crna komedija u kojoj se sve vrti oko borbe za obiteljsko nasljedstvo. Uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Mira Banjac i drugi. U repriznom programu ne propustite ni zanimljiv hibrid dokumentarnog i igranog filma Velika slova, u kojem slavni rumunjski redatelj Radu Jude poseže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

Reprizno se mogu pogledati filmovi iz programa Velikih 5: Madre Rodriga Sorogoyena, dramu nastalu temeljem njegova istoimenog za Oscara nominiranog kratkometražnog trilera, Najljepše godine, sagu o ljubavi i prijateljstvu koje traje 40 godina u režiji talijanskog redatelja Gabrielea Muccina, te romantičnu dramu Undine njemačkog redatelja Christiana Petzolda, inspiriranu mračnim mitom o vodenoj vili. Paula Beer za ulogu Undine nominirana je za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolje glumice.

Vikend na ZFF-u donosi i kompletan program međunarodne kratkometražne konkurencije te cijeli program nacionalne konkurencije kratkog metra Kockice: Devet mjeseci Josipa Lukića, Angina pectoris Filipa Mojzeša, Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović, U šumi Sare Grgurić, Sparina Petra Vukičevića, Stanar Borne Zidarića te Bepo Filipa Antonija Lizatovića.

Program KinoKina donosi izbor kratkih filmova pod nazivom Moj prvi online festival te dugometražne naslove Sune za sve, Jackie i Oopjen i S kao sreća. U završnici festivala po mjeri najmlađe publike prikazat će se bezvremenski dječji klasik u režiji Mate Relje. Snimljen prema poznatom istoimenom romanu Mate Lovraka, Vlak u snijegu priča je o djetinjstvu i prevladavanju problema zajedništvom usprkos međusobnim različitostima. Film popularnost među ostalim duguje i šarmantnim pjesmama koje je za njega napisao Arsen Dedić, a ujedno je i prvi film za djecu koji je u Puli osvojio nagradu publike.

U subotu u 20:30 sati na platformi Rplus (FB_@rplus.video) je posebna emisiju tematski vezana uz projekciju filma Influencerica. Voditeljica Tena Razumović Žmara u njoj će ugostiti glazbenicu Remi Priselac, fitness trenericu Mariju Andrijašević i glumicu Kristinu Krepelu.