ZAGREB FILM FESTIVAL

'Slalom' u glavnom programu; film koji se dotakao zlostavljanja, ali i emancipacije i suočavanja s bespomoćnosti

12.11.2020 u 10:38

Bionic
Reading

Glavni program Zagreb Film Festivala u četvrtak se nastavlja filmom "Slalom" Charlène Favier, francuske redateljice koja njime tematizira pitanje seksualnog zlostavljanja u sportu

Radnja prati petnaestogodišnju, ambicioznu i nadarenu skijašicu koja pohađa elitni program za buduće profesionalne sportaše, dajući sve od sebe kako bi ispunila očekivanja strogog trenera.

Nakon fizičkog i emotivnog pritiska vojničkog režima nastave i treninga napokon počne pobjeđivati, no trenerov odnos prema njoj se promijeni i prelazi u nelagodnu i neprimjerenu fizičku prisnost.

"Hvatajući se ukoštac s temom seksualnog zlostavljanja, redateljica pripovijeda slojevitu i napetu priču o ženskom odrastanju i emancipaciji, suočavanju s bespomoćnosti i konačnom preuzimanju kontrole", ističe se u najavi filma, uvrštenog u ovogodišnju službenu selekciju Cannesa.

U program Ponovno s nama vraćaju se Ritesh Batra sa svojim četvrtim filmom "Fotografija" te Carlos Marques-Marcet s "Danima koji dolaze".

"Fotografija" dobitnika Zlatnih kolica za prvijenac "Pogrešna dostava", prati fiktivnu vezu siromašnog uličnog fotografa s neznankom. Inspiriran bolivudskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama, Batra prikazuje ljubav u kontradiktornom svijetu urbane Indije.

Film "Dani koji dolaze" španjolskog redatelja Carlosa Marques-Marceta, prikazan u Rotterdamu i San Sebastiánu, autentična je priča o trudnoći i strahovima od novog života, u kojoj kamera devet mjeseci prati stvarnu trudnoću glavnog glumačkog para.

Program Velikih 5 donosi "Undine", novo ostvarenje njemačkog redatelja Christiana Petzolda, suvremenu reinterpretaciju "Male sirene", prenesenu kroz priču o urbanoj mladoj povjesničarki koja odbacuje ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje.

Film je premijerno prikazan na Berlinalu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, a trenutno je u konkurenciji “europskih Oscara“ u kategoriji najboljeg filma i najbolje glumice. Uskoro kreće i u distribuciju u hrvatska kina.

U programu Kockice prikazuju se "Stanar" Borne Zidarića i "U šumi", film debitantice Sare Grgurić, a u međunarodnoj konkurenciji kratkog metra filmovi "Srna" mađarskog redatelja Istvána Hevesija, snimljen u hrvatskoj koprodukciji, te "Autocesta 65" grčke redateljice Evi Kalogiropoulou, uvršten u ovogodišnju konkurenciju Cannesa.

Festival KinoKino donosi film "Dvorac" litavske redateljice Line Lužytė, dramu o odrastanju tinejdžerice Monike, koja želi ostvariti glazbene snove bez obzira na sve prepreke.

U popratnom programu Festivali pod reflektorom prikazuje se izbor kratkih filmova Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), dok s Human Rights Film Festivala stiže jedan od najuspješnijih balkanskih dokumentarnih uradaka svih vremena, "Medena zemlja", koji je uz Veliku nagradu žirija na festivalu Sundance osvojio nominacije za Oscara za najbolji dokumentarac i strani film.

Filmovi su na rasporedu od četvrtka idućih 24 sata, na platformi www.kinoeuropa.hr, osim filmova iz programa Kockice, na www.croatian.film.

U okviru edukativnog programa Industrija predavanje će održati Bobette Buster, kreativna producentica i profesorica praktičnog digitalnog pripovijedanja, koja će analizirati zašto volimo filmove te kako filmska umjetnost mijenja svijet. Masterclass će se prenositi uživo putem festivalske stranice www.zff.hr i Facebook-stranice @zagrebfilmfestival.