TRANZICIJSKA PREDSJEDNICA

Vera Robić-Škarica na čelu Hrvatskog filmskog saveza

17.02.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Na izbornom zasjedanju Skupštine Hrvatskog filmskog saveza, održanom u ponedjeljak, za predsjednicu HFS-a izabrana je Vera Robić-Škarica, zamijenivši na tom mjestu prof. dr. Hrvoja Turkovića koji je funkciju predsjednika obavljao u protekla tri mandata

Vera Robić-Škarica je više od trideset godina bila uspješna tajnica HFS-a te je ovu instituciju transformirala od malene udruge sedam kinoklubova u današnju asocijaciju više od četrdeset udruga, značajnog filmskog producenta, najznačajnijeg domaćeg izdavača filmske publicistike, kreatora i organizatora međunarodne suradnje, poticatelja revitalizacije mreže kinoprikazivača, zagovaratelja uvođenja medijske kulture u redovitu nastavu osnovnih i srednjih škola te poticatelja širenja filma u sve segmente kulturnog i društvenog stvaralaštva u nas.

Novoizabrana predsjednica je naglasila da će biti tranzicijska predsjednica koja će se najviše baviti vođenjem Saveza do izbora i strukturiranja generacijski, organizacijski i programski novoga HFS-a.

Uz razrješenje dužnosti dr. Turkovića, kojemu je Skupština izrazila zahvalnost za uspješno i požrtvovano vođenje Saveza u protekla tri mandata, razriješeni su i dopredsjednik te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.

Na prvoj sjednici novoizabranog Izvršnog odbora za dopredsjednika Saveza imenovan je Boris Poljak dok je vršiteljicom dužnosti tajnice HFS-a imenovana Marija Ratković Vidaković. Ona će tu funkciju obavljati do raspisivanja natječaja za novu tajnicu HFS-a, a cijeli proces odabira morao bi biti završen u idućih nekoliko mjeseci.

Iduća je sjednica Izvršnog odbora, koji upravlja radom HFS-a u razdoblju između dviju Skupština, zakazana već za manje od mjesec dana.

Za nove članove Suda časti izabrani su Milan Bukovac, Autorski studio FFV, Zagreb; Mirjana Jukić, Udruga Hodači po žici, Zagreb i Melita Horvatek Forjan, Udruga ZAG, Zagreb.

Članovi Nadzornog odbora postali su Igor Jelinović, Blank, Zagreb; Marina Jurišić, MMC SKIG, Gunja i Hrvoje Selec, FKS Vanima, Varaždin.

Za članove Izvršnog odbora imenovani su Mladen Babić, ŠAF Čakovec; Željko Balog, GFR film-video, Požega; Matko Burić, FAGEP Samobor; Mladen Burić, Kinoklub Zagreb; Denis Hladiš, DOKUart, Bjelovar; Tomislav Krištofić, FKVK Zaprešić; Aleksandar Muharemović, Video klub Mursa, Osijek; Boris Poljak, Kino klub Split; Damir Tomić, Foto kino klub Đakovo i Sanja Zanki, Kinoklub Karlovac.