financira ga i kanye west

Veličanstveni projekt na kojemu James Turrell radi već 45 godina uskoro bi mogao ugledati svjetlo dana

17.02.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Najpoznatije djelo američkog 'umjetnika svjetla i svemira' Jamesa Turrella, Roden Crater sve je bliže cilju da uskoro postane dostupno javnosti, zahvaljujući novim investicijama.

Naime, nakon što je Kanye West prošle godine donirao 10 milijuna dolara kako bi pomogao da se projekt proširi i otvori u narednih pet godina, sada je i američki milijarder Mark Pincus, osnivač internetske tvrtke za igre na sreću Zynga, najavio donaciju u iznosu od tri milijuna dolara.

Rezultat je to umjetničkog gala partyja organiziranog prošli tjedan za Turrella na kojem su među uzvanicima bili ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti u Los Angelesu Klaus Biesenbach, ali i zvijezde poput istaknutog kolekcionara umjetnima i glumca Leonarda DiCapria i pop zvijezde Grimes, na kojemu je bio i Pincus.

Umjetnik James Turrell već oko 45 godina radi na projektu Roden Crater u sklopu kojega planira pretvoriti uspavani vulkan smješten u Arizoni u području koje se zove Painted Desert (Obojena pustinja) u umjetničko djelo Land Art: Roden Crater. Trebao bi to biti svojevrsni opservatorij, mjesto ispresijecano tunelima i otvorima prema nebu, koji tijekom dana 'love' sunčevu svjetlost, a tijekom noći nude otvoreni pogled na planete i zvijezde pustinjskog noćnog neba.

Turrell je na ideju došao kad je jedne noći, ranih 70-ih prespavao u krateru tog nekadašnjeg vulkana i nakon toga je odlučio da će pretvoriti krater u opservatorij povezan s nizom popratnih prostorija i instalacija. Aktivno je počeo na projektu raditi od 1977., a kako je jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih svjetskih umjetnika, uspio je do sada prikupiti više od 40 milijuna dolara kroz niz partnerstava. Nakon novog vala financiranja predviđeno je da se projekt dodatno proširi na restoran, centar za posjetitelje, kabine i 'svjetlosne toplice'.

  • +2
James Turrell Izvor: Profimedia / Autor: Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

'Projekt mi se čini kao piramida modernog doba', rekao je Pincus za Los Angeles Times. 'Ambicija, razmjeri i opseg toga mogli bi postati nešto što će ljudi generacijama nakon nas moći iskusiti i dobiti od toga nešto nevjerojatno - možda nešto više od onoga što uopće danas možemo i zamisliti.'

Projekt je dodatno popularizirao slavni reper Kanye West koji je prošle godine snimio kratki film 'Isus je kralj' na lokaciji vulkana. Također, Državno sveučilište Arizona sklopilo je partnerstvo s Turrellom i neprofitnom fondacijom Skystone, koja nadgleda Roden Crater, i krater je integriran u akademske aktivnosti sveučilišta.

Izvor: Društvene mreže

James Turrell rođen je 6. svibnja 1943. i jedan je od najcjenjenijih američkih umjetnika, a njegov primarni predmet interesa je svjetlost i način na koji se njome može manipulirati. Turrell je zaokupljen idejom percepcije i njegova djela često su velebne i veličanstvene instalacije kojima je u središtu sam gledatelj, promatrač.

'Moj rad nije toliko o tome kako ja vidim, nego kako vi vidite. Nitko ne stoji između vas i vašeg iskustva', tumači umjetnik čije se trajne instalacije nalaze u 30-tak zemalja svijeta. Još je u tinejdžerskoj dobi stekao naobrazbu za pilota, pa vjerojatno ne treba čuditi njegova fascinacija idejom spajanja zemlje i neba koja ga prati tijekom cijele karijere. Njegove najpoznatije instalacije su 'Skyspaces' (Nebeski prostori) komore otvorenog krovišta, nalik na opservatorije, kakav je uostalom i Roden Crater, namijenjeni kontemplaciji.

Na pitanje novinara 'U što gledamo?' Turrell odgovara: 'Gledate u vas kako gledate. Ono što je meni važno je stvoriti iskustvo misli bez riječi'.

Roden Crater je zamišljen kao građevina koja bi trebala trajati stoljećima, a glavna faza izgradnje uključivala je pomicanje više od 1,3 milijuna kubičnih metara zemlje kako bi se oblikovao krater te izgradnju istočnog tunela. Završeno je ukupno šest prostora, uključujući ta dva najteža, a projekt bi po završetku trebao imati 21 prostoriju i šest tunela.

Budući da je izgradnja kratera Roden u toku trenutno je zatvoren za javnost.