Dalibor martinis, siniša labrović, igor bezinović...

U sklopu Dana srpske kulture u Hrvatskoj otvara se izložba 'Umjetnost približavanja'

25.10.2021 u 09:58

Bionic
Reading

U sklopu otvaranja, u 20 sati bit će prikazan nagrađivani kratki film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji Igora Bezinovića i Ivane Pipal: Mikrokazeta-najmanja kazeta koju sam vidio, 19’11”

U ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 19 sati u sklopu Dana srpske kulture u Preradovićevoj 21 (zadnja zgrada lijevo) u Zagrebu se otvara izložba 'Umjetnost približavanja'. U sklopu otvaranja, u 20 sati bit će prikazan nagrađivani kratki film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji Igora Bezinovića i Ivane Pipal: Mikrokazeta-najmanja kazeta koju sam vidio, 19’11”, 2020.

Izložba u suradnji s umjetničkom organizacijom Kuda.org iz Novog Sada u produkciji skd Prosvjeta predstavlja radove dvadesetak hrvatskih i srpskih umjetnika te povezuje kulturne institucije i udruge objedinjene oko podudarnih svjetonazora i ideja, podržava kulturne politike slobode komunikacije i izražavanja, a rezultat je upoznavanja i komunikacije te zajedničke kustoske selekcije Davorke Perić i Zorana Pantelića.

Ako bismo kroz jedan rad izložbe govorili o cijelom projektu, to bi bio rad 'čovjek = čovek'. Riječ je o, javljaju organizatori izložbe, objektima i foto akciji asocijacije APSOLUTNO koja obilježava granicu između istoka i zapada Europe, na način da na teritorij ničije zemlje između državnih granica autori postavljaju prometne znakove s natpisom human (na jezicima zemalja koje graniče).

Izložba okuplja radove umjetnika Dragana Protića i Đorđa Balmazovića, Siniše Labrovića, Gilda Bavčevića, Vahide Ramujkić, Zorana Pavelića, Kate Mijatović, Lane Stojičević, Marka Paunovića, Nikolete Marković i Andreja Mirčeva, Spartaka Dulića, Dalibora Martinisa, Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Roberta Vodanovića Čopora, Sandra Đukića, neobjavljene radove dramaturginje Ivane Momčilović s glumicom Sonjom Savić, radove koje potpisuju umjetničke grupe asocijacija APSOLUTNO, Grupa Škart te radove ljudi koji nisu profesionalni umjetnici, ali djeluju u polju umjetničkih akcija i aktivizma kao što su radovi grupe 'nepraktičnE žene' Brigite Međo i Lenke Zelenović, s projektom    'Kuvarica' iz produkcije umjetničke organizacije Škart, čije glavno usmjerenje, koje neformalno nazivaju arhitektura ljudskih odnosa, govori o aktivnostima okrenutim publici koja ne proizlazi iz uskog umjetničkog kruga.

Dani srpske kulture u organizaciji skd Prosvjete ove godine odvijaju se pod godišnjom temom 'Umjetnost približavanja', koja potiče komunikaciju i daje vidljivost društvenih problema kroz umjetničko djelovanje, s ciljem poticanja na društvene promjene i što boljim povezivanjem kulturno-umjetničke scene u regiji. U fokusu su povezivanje umjetnika i institucija, koprodukcije i cirkulacija kulturnog i umjetničkog programa u regionalnom kulturnom prostoru te povezivanje tzv. visoke i popularne kulture, umjetnosti i svakodnevnog života. Cilj zajedničkog projekta izložbe Umjetnost približavanja usmjeren je na normalizaciju odnosa i poticanje međunacionalnog društveno-političkog i kulturnog povezivanja.

Izložba je otvorena do 15. studenog 2021. radnim danom od 10 do 17 sati, a ulaz je slobodan.