'Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću'

Zavirite u nevjerojatno magičan svijet ilustracija makedonskog autora Vaneta Kosturanova

19.10.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Samostalna izložba makedonskog autora obuhvaća selekciju ilustracija iz slikovnica, a izložba je podijeljena u tri tematske cjeline i održat će se na tri različite lokacije u Zagrebu: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Galerija VN i Knjižnica Kajfešov brijeg

U tjednu od 25. do 29. listopada 2021. u sklopu Festivala knjige i književnosti 'PAZI, KNJIGA!' po prvi put hrvatskoj javnosti bit će predstavljen cjelovit uvid u bogat, nevjerojatno magičan i krajnje istančan svijet ilustracija iznimnog makedonskog autora Vaneta Kosturanova.

Samostalna izložba pod nazivom 'Svijet inspiriran i nesputan stvarnošću' obuhvaća selekciju ilustracija iz autorovih autorskih slikovnica kao i slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima (Danijela Pavlek, Ana Đokić, Ema Pongrašić, Biljana S. Crvenkovska). Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline i održat će se istovremeno na tri različite lokacije u Zagrebu: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Galerija VN i Knjižnica Kajfešov brijeg. U izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića posjetitelji će se moći kroz uvodno predstavljanje upoznati s bogatim i raznovrsnim djelovanjem Vaneta Kosturanova, dok će u Galeriji VN biti izložena selekcija ilustracija iz autorskih slikovnica Vane Kosturanova ('Zvjezdano dijete', 'Djevojčica i medo' i 'Djevojčica i grad'). U Knjižnici Kajfešov brijeg bit će predstavljen izbor ilustracija iz slikovnica nastalih u suradnji s drugim autorima uz koje će posjetitelji moći otkriti i kakvo je bilo iskustvo suradnje pisaca s Vanetom Konsturanovom.

Izložbe u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Knjižnici Kajfešov brijeg moći će se pogledati od ponedjeljka 25. listopada u radnom vremenu knjižnica, dok će svečano otvorenje izložbe u Galeriji VN biti održano u utorak 26. listopada s početkom u 19 sati. Na otvorenju će biti prisutan autor Vane Kosturanov, autorica i umjetnička voditeljica Festivala 'PAZI, KNJIGA!' Ana Đokić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

U sklopu izložbe održat će se i popratni edukativni sadržaji. U srijedu 27. listopada dogovoren je susret Vaneta Kosturanova i učenika 2. razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna koji će doći u pratnji svoje profesorice Nikoline Punjek Duđak na izložbi u Knjižnici Kajfešov brijeg. Učenici će imati jedinstvenu priliku upoznati se s autorom i njegovim djelovanjem kroz razgovor s umjetnikom, dok će u četvrtak 28. listopada studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti zajedno sa svojim profesorom Svjetlanom Junakovićem posjetiti izložbu u Galeriji VN u kojoj se održati razgovor s umjetnikom. Oba susreta tj. razgovora učenika i studenata s umjetnikom Vanetom Kosturanovom moderirat će kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Organizatori izložbe su Knjiga u centru i Kreativna mreža, a pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

O izložbi:

Postav u izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića tek je uvod u lik i djelo ovog iznimnog autora. Vane Kosturanov svoju je prvu autorsku slikovnicu Zvjezdano dijete napisao, oslikao i objavio 2018. godine, nakon čega su uslijedile još dvije autorske slikovnice Djevojčica i medo 2019. godine i Djevojčica i grad objavljena 2020. godine. Nakon niza autorskih slikovnica Vane Kosturanov je ostvario suradnju s drugim autorima iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije što mu je toliko uspješno pošlo za rukom da je u 2020. i 2021. godini objavljeno čak šest knjiga.

Iz predgovora izložbe kustosice Sonje Švec Španjol:

Vane Kosturanov s nevjerojatnom lakoćom utjelovljuje jedinstvene, neponovljive trenutke koji ne djeluju grandiozno, već prisno, toplo i ljudski zbog čega se doslovce svaki promatrač može poistovjetiti s utkanom emocijom. Ilustracije Vaneta Kosturanova uz tehnički suverenu izvedbu i umijeće prenošenja ideje, zahvaljujući originalnosti, individualnosti i bogatoj imaginaciji samog autora, rezultiraju jedinstvenim izrazom koji svojim duhom, odnosno karakterom, zadržava pažnju promatrača i ostaje u trajnom sjećanju.

Više informacija o izložbi Vane Kosturanova dostupno je na FB stranici festiivala 'PAZI, KNJIGA!'