kulturni događaj godine u splitu

[FOTO] Otvorena izložba 'Vis-a-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa'

14.10.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Najveću pozornost na otvaranju izložbe izazvali su brončana glava božice Artemide te premijerno izložene monumentalne rimske carske skulpture iz Isse

U Splitu je, povodom dvjesto godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u tom gradu, najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi, otvorena velika i značajna izložba 'Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa'. Na svečanom otvorenju, ravnatelj Ante Jurčević je u pozdravnom govoru zahvalio svima koji su pružili potporu organizaciji i održavanju ove obljetničke izložbe, a posebno je zahvalio svim autorima, djelatnicima i suradnicima koji su sudjelovali u pripremama i postavljanju. Jurčević je rekao kako je izložba prigoda da se na jednome mjestu prikupi i pokaže bogatstvo isejske ostavštine jer je neprocjenjiva važnost antičke Isse, ali i općenito starije viške baštine, kulturnoj i gospodarskoj povijesti današnje Hrvatske. 'Taj maleni grad, osnovan u 4. stoljeću prije Krista, nalazio se na samoj periferiji grčkog svijeta, ali je iznimno važan za naše jadranske prilike,' rekao je Boris Čargo, jedan od autora izložbe, istaknuvši kako izložba nije samo o Issi već o čitavom otoku jer izložena arheološka baština prikazuje svu ljudsku djelatnost od neolitika do kasne antike i srednjovjekovnog razdoblja. Na izložbi se može vidjeti 750 najreprezentativnijih arheoloških predmeta (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac…) koji svjedoče o najranijim tragovima života na otoku. Najveću pozornost među posjetiteljima su izazvali brončana glava božice Artemide, najznačajnije djelo helenske umjetnosti na našim prostorima koja je izložena u posebnoj prostoriji te, nakon dugogodišnjih, kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih zahvata, premijerno izložene monumentalne rimske carske skulpture iz Isse.

'Bila je velika čast i odgovornost sudjelovati u osmišljavanju ovakve izložbe, potgotovo kad je riječ o stoljetnom jubileju,' rekla je Jelena Jovanović, također jedna od autora, i dodala kako je izložba, što se tiče novog privremenog postava i vizualnog identiteta, pomakla granice estetike te će rad svih autora biti i prepoznatljiv i zapamćen i nakon izložbe.

'Vis nikad nije bio prezentiran na ovako obiman način,' istaknuo je akademik Nenad Cambi, bivši kustos Muzeja i istraživač Isse te je, otvarajući izložbu rekao: 'Pogledajte izložbu, imat ćete što vidjeti. Impresivna je!'.

  • +12
Otvorena izložba 'Vis-a-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tonči Seser

A autorica te impresivne izložbe, koju prati i divot-izdanje kataloga na 335 stranica je, uz navedene Jelenu Jovanović, višu kustosicu Grčko-helenističke zbirke te mr. sc. Borisa Čargu, muzejskog savjetnika Priručne zbirke Issa, i Maja Bonačić Mandinić, muzejska savjetnica Numizmatičke zbirke. Dizajn postava izložbe potpisuje Clinica studio, a dizajneri iz studija Kazinoti&Komenda autori su vizualnog identiteta izložbe.

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija RH, a izložbu su podržali: Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Vis, Grad Komiža, Grad Solin, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica grada Visa, Turistička zajednica grada Komiže i Turistička zajednica grada Solina. Izložba, koja je već sad proglašena kulturnim događajem godine, biti će otvorena do listopada 2022.