REDATELJ PRIZNAO

Užas! Scena silovanja u legendarnom filmu bila je stvarna

04.12.2016 u 09:40

Bionic
Reading

Legendarna erotska drama 'Posljednji tango u Parizu' godine Bernarda Bertoluccija iz 1972. godine, izazvala je šok javnosti te mnoge reakcije i kritike pri premijeri, no čak i danas, desecima godina kasnije, na vidjelo izlaze novi šokantni detalji oko cijele priče

Posljednji tango u Parizu mnogi smatraju jednim od najutjecajnijih i najkontroverznijih filmova prošlog stoljeća. Uradak Bernarda Bertoluccija iz 1972. godine sirovi je prikaz seksualnog nasilja i emotivne manipulacije, a prilikom premijere američki zakonodavci natjerali su redatelja da iz filma izbaci najšokantnije scene. Štoviše, udruženje američkih filmaša MPAA (Motion Picture Association of America) filmu je dodijelilo oznaku X, onu koja se dodjeljuje filmovima s eksplicitnim scenama seksa, nasilja i sličnih.

Još 2007. godine glumica Maria Schneider u svom intervjuu za Daily Mail izjavila je da se prilikom snimanja kontroverzne scene silovanja osjećala ‘malo silovanom’, no kako se sada ispostavlja, njen osjećaj bio je itekako stvaran.

Na internetu se sada pojavio video televizijskog nastupa redatelja Bernarda Bertoluccija, a koji je dvije godine nakon smrti glumice Schneider izjavio da legendarna scena silovanja, koja je uključivala komad maslaca, uopće nije bila odglumljena, nego stvarna.

Govorila je to Schneider nekoliko puta prije svoje smrti 2011. godine, no o njenim navodima da sporne scene uopće nije bilo u scenariju filma nikada se, do sada, nisu očitovali ni Marlon Brando ni redatelj Bernardo Bertolucci. U videu koji ćete pogledati u nastavku Bertolucci jasno ističe da je ‘bio grozan prema Mariji’ jer joj nije rekao što će se točno u ključnoj sceni dogoditi, a sve samo zato što je želio ‘da se osjeti poniženom i to ne kao glumica, nego kao žena’.

Tada devetnaestogodišnja Maria Schneider, kako je sama nebrojeno puta kasnije izjavila, tijekom snimanja filma osjećala se da je svi tretiraju kao seks simbol, a ne kao glumicu, te da je na ideju scene silovanja mimo scenarija došao sam, tada 48-godišnji glumac Marlon Brando.

U nastavku možete pogledati spornu scenu.