OSNIVANJE POVJERENSTVA

Uskoro novi Plan upravljanja jezgrom Splita

21.02.2012 u 15:40

Bionic
Reading

Za danas, 21. veljače u 17 sati u Splitu je u zgradi Gradske uprave najavljena konstituirajuća sjednica i osnivanje Povjerenstva za izradu modela Plana upravljanja povijesnom jezgrom grada i Dioklecijanovim podrumima

Iza dugog naziva povjerenstva se krije rezultat inicijative više zainteresiranih udruga i institucija u gradu Splitu, vezano za budući model upravljanja kulturnom baštinom u povijesnoj jezgri grada. Povjerenstvo se osniva na zahtjev gradskih vijećnika, koji nisu bili zadovoljni Planom koji je napravio Giora Solar pa se sada, nakon višemjesečnih konzultacija, pristupa izradi novog plana, ali ovaj put pod budnim okom javnosti.

Podsjetimo, Solarov plan je još 2007. naručila tadašnja HDZ-ova gradska vlast, no tim planom nitko nije bio zadovoljan osim konzervatora, a najveća primjedba je bila ignoriranje svih faktora koji su zainteresirani, primjerice građana koji stanuju unutar povijesne jezgre ili obrtnika, ali i građana Splita u cjelini.

Višemjesečne konzultacije koje su prethodile današnjem konstituiranju vodio je Grad Split i pozvano je 11 zainteresiranih udruga da sudjeluju u radu. Među udrugama su sudjelovali, primjerice, Udruga turističkih vodiča Split (UTVS) i Građanska inicijativa Splita, a vrijedi izdvojiti udrugu stanara povijesne jezgre Get getanima, kasnije nazvanom Genius loci, koja je aktivno sudjelovala u konzultacijama. Stanari povijesne jezgre su ukazali i na najveće probleme sadašnjeg stanja u Dioklecijanovoj palači i povijesnoj jezgri, a UNESCO koji zapravo i traži izradu Plana upravljanja, kao najveću vrijednost povijesne jezgre Splita ističe kontinuitet života u kasnoantičkoj palači.

Nakon današnjeg konstituiranja Povjerenstva, pristupit će se izradi Plana koji će biti obavezujući dokument i koji bi konačno uveo reda u sadašnju konfuznu situaciju u povijesnoj jezgri, a u kojoj ne postoji sustav odgovornosti i obaveza.

Ministrica kulture Andrea Zlatar u Povjerenstvo je imenovala dva člana Ministarstva, Zlatka Uzelca i Rut Carek. Predstavnici grada Splita će biti zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, pročelnica za kulturu Maja Munivrana, Ivana Viđak Bjedov, Goran Nikšić, kao i predstavnici gradskih kotara Varoš i Grad te predstavnik Turističke Zajednice Vedran Matošić. Građani će imati mogućnost sudjelovanja preko udruga ili kotara, a Sveučilište sudjeluje preko svojih predstavnika. Nakon konstituirajuće sjednice, najavljena je i konferencija za medije.