društvo hrvatskih književnika

Uručene nagrade Dana hrvatske knjige - 'Judita', 'Davidias' i 'Slavić'

24.04.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Nagrada Dana hrvatske knjige 'Judita' za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini uručena je u subotu u Društvu hrvatskih književnika kroatistici Ružici Pšihistal za knjigu 'Studije o Marulićevoj Juditi', koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreb

Profesorica osječkoga Filozofskog fakulteta Ružica Pšihistal, kako je istaknulo povjerenstvo, napisala vrsnu znanstvenu knjigu s cjelovitim uvidom u književnopovijesna i komparativna proučavanja hrvatskog humanizma i uloge Marulićeve "Judite".

Ujedno ju je, dodaje, nadogradila izvornim zapažanjima i tezama te suvremenim teoretsko-metodološkim pristupom.

"Posebnu specifičnost afirmaciji Marulićeva djela pruža i činjenica da je višegodišnju pozornost i znanstveno- analitičku realizaciju postigla upravo znanstvenica iz Osijeka, kojoj čakavski književni izričaj Marulićeva doba ne pripada u zavičajno nasljeđe", ocijenilo je povjerenstvo.

Pored nagrađene knjige prof. Pšihistal, povjerenstvo je pohvalilo i knjigu nepoznatih pisama Josipa Kosora Stefanu Zweigu Ivice Matičevića "Josip Kosor – Moj prijatelj Stefan Zweig. Nepoznata pisma Josipa Kosora Stefanu Zweiguu izdanju Matice hrvatske".

Nagrada "Davidias", dodjeljuje se za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili za najbolju knjigu, odnosno studiju inozemnoga filologa o hrvatskoj književnoj baštini, a dobio ju je izvanredni profesor Guy Spielmann sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu.

Riječ je o studiji "La comédie ragusaine au tournant des XVIIe et XVIIIe siècles: un faux air de Molière" ("Dubrovačka komedija na prijelazu XVII. u XVIII. stoljeće: prividni Molière"), objavljenoj kao predgovor knjizi Deux "moliérades" croates. Ilija Kuljaš suivi de Andro Stitikeca (Dvije hrvatske "moliérade". Ilija Kuljaš; Andro Stitikeca), Prozor éditions, Reuil-Malmaison, 2022.

Povjerenstvo je podsjetilo da su moliérade kao najmarkantniji segment hrvatskih frančezarija odraz paneuropske mode u koju su se hrvatski prevoditelji uključili i počeli se zabavljati Molièreovim tekstovima već za njegova života, od posljednje trećine XVII. stoljeća, da bi se potom moliérade intenzivno širile tijekom XVIII. stoljeća u svim hrvatskim idiomima te ubrzo postale impozantna pojava u europskom kontekstu.

Spielmann je, smatra povjerenstvo, dokazao da bi bilo pogrešno u hrvatskim preradbama prepoznavati tek blijede surogate Molièreova djela.

Na primjeru dviju odabranih dubrovačkih komedija dokazano je da su hrvatske moliérade Molièreom nadahnute, ali su nastale u vlastitom tonalitetu, za koji Spielmann ističe da ih ne treba razumjeti kao dug susjednim kulturama nego kao autohtonu književnost u prirodnom procesu književnoga "kruženja", napomenulo je povjerenstvo.

Studija Guyja Spielmanna otvara širok horizont pronošenja vrijednosti hrvatske književne baštine i doprinosi njezinu svjetskom odjeku te predstavlja bitan poticaj za buduća istraživanja hrvatskih moliérada i hrvatske književnosti uopće u kontekstu europske i svjetske književnosti, tvrdi povjerenstvo.

Nagrada "Slavić", koja se dodjeljuje najboljoj autorskoj knjizi prvijencu objavljenome u prethodnoj godini pripala je zbirci priča "Sitan život" Mime Juračak, koju je objavila Naklada Jesenki i Turk, a objavljivanje je izborila nagradom Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina za 2021.

Zbirka je, smatra povjerenstvo, zrela i sadržajno aktualna, stilistički zanimljiva i donosi često nestvarne sudbine te, prema potrebi, mijenjajući muškoga i ženskoga pripovjedača priča jednostavnost, ljepotu i ružnoću svakidašnjice.

Ocjenjivački sud pohvalio je i zbirku pjesama Ivana Jakopovića "Blues divljega proljeća", koja, kako tvrdi, na moderan, iskren i profinjen način problematizira otuđenja u suvremenom društvu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čestitala je književnicima Dan hrvatske knjige, kao i autorima koji su dobili ove književne nagrade.

Dodjelom nagrada Dana hrvatske knjige "Judita", "Davidias" i "Slavić" te predstavljanjem novih članova DHK u Zagrebu je obilježena i 123. godišnjica osnutka Društva hrvatskih književnika.