predavanje irene šentevske

Urbani identitet, 'narodnjaci' i glazbeni spot večeras u Filodrammatici

29.09.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Nezavisna istraživačica, spisateljica i prevoditeljica Irena Šentevska održat će u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom 'Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video', danas, 29. rujna, s početkom u 19 sati

Kako se format glazbenog spota razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji, je li 'novokomponirana narodna glazba' seoski ili gradski medijski fenomen, tko su 'seljaci', 'džiberi' i 'papci' i kakav im je glazbeni ukus, kako definirati turbofolk na najmanje 36 načina, što je 'jaranizacija' i je li Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslavenski rock - ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju u knjizi.

U predavanju će fokus biti na doprinosu iz Hrvatske, od strane aktera glazbene scene (od Zdenke Kovačiček do Shamsoa 69 iz popularnog benda Brkovi), publicista i akademskih komentatora koji su autorici pomogli sagledati kako glavni grad Jugoslavije, novokomponirane narodne glazbe i turbofolka (re)konstruira svoj tranzicijski identitet u 'bermudskom trokutu' Beograd - Sarajevo - Zagreb.

Irena Šentevska je doktorirala na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Stručne radove do sada je objavljivala u jedanaest europskih zemalja, SAD-u i Indiji, za vodeće akademske izdavače (Routledge, Palgrave, Peter Lang, De Gruyter, Berghahn Books, Bloomsbury Academic, Indiana University Press itd.) Autorica je knjige 'The Swinging 90s: Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika' (Orion Art, Beograd, 2016).

Događaj organizira udruga Drugo more u okviru programa Refleks. Ulaz je slobodan, a više o samom predavanju moguće je doznati na ovoj poveznici.