We Move Music Croatia

Prije godinu dana osnovan je hrvatski Ured za izvoz glazbe, evo što je do sada učinjeno

27.09.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia) otvoren je prije točno godinu dana, a tim od osam profesionalaca hrvatske glazbene industrije ostvario je nekoliko važnih ciljeva

We Move Music Croatia unazad godinu dana je sufinancirao više od 15 nastupa na showcase festivalima diljem Europe. Njihovi glazbenici su tako svirali na najrelevantnijim europskim i showcase festivalima kao što su Eurosonic, MENT Ljubljana, SHARPE, jazzahead!, PIN konferencija te brojni drugi.

Cilj Ureda za izvoz glazbe Hrvatska - s čijim smo članovima porazgovarali o planovima odmah po pokretanju Ureda - za naredne godine je potaknuti hrvatske izvođače da nastupe na drugim showcase festivalima na kojima još nisu imali priliku nastupiti te povećati broj izvođača na već posjećenim festivalima. Važno je napomenuti da se broj prijava na showcase festivale od otvaranja Ureda povećao preko 200%, stoji u priopćenju koje smo dobili od We Move Music Croatia.

Ured je u prvoj godini sufinancirao i preko 15 turneja hrvatskih glazbenika u Europi i tako nekim izvođačima olakšao, a nekim omogućio odlazak na turneju diljem Europe, dodaje se u priopćenju. Izvođači na turneji posjetili su sljedeće zemlje: Austriju, Mađarsku, Poljsku, Njemačku, Nizozemsku, Veliku Britaniju, Francusku, Švicarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Belgiju, Rumunjsku, Grčku, Bugarsku, Dansku, Italiju i Španjolsku. Također, u suradnji s DJ sekcijama HGU-a i HDS-a, sufinancirani su i nastupi hrvatskih DJ-eva na ovogodišnjoj Ultri, najvećem festivalu elektronske glazbe u ovom dijelu Europe, koji su se predstavili brojnoj inozemnoj publici, nastavlja se u priopćenju.

S Ministarstvom kulture je potpisan i ugovor o financiranju nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima

Nakon samo nekoliko mjeseci rada Ureda, s Ministarstvom kulture je potpisan i ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu. Time je Ured dobio kvalitetnog partnera, a izvođači priliku predstaviti svoj glazbeni izričaj i stvaralaštvo na međunarodnoj glazbenoj sceni i značajnijim napredovati na svom glazbenom putu.

U prvoj godini je otvoreno i četiri natječaja koji su još uvijek aktivni pa iz Ureda pozivaju sve da se prijave na iste: Sufinanciranje turneja, sufinanciranje mini turneja, artist exchange program i sufinanciranje nastupa na showcase festivalima.

Tijekom prve godine Ured je odradio preko 100 pravnih savjetovanja hrvatskim glazbenim profesionalcima. Ured za izvoz glazbe Hrvatska predstavljen je na organiziranim tribinama u Zagrebu, Rijeci i Splitu, predstavnici Ureda sudjelovali su na radionicama u sklopu festivala školskih bendova Superval te festivalu nezavisnih koncertnih prostora i klubova SUBSTRAT te su se predstavili na prošlogodišnjoj MAKK konferenciji. Predstavnici Ureda posjetili su sljedeće showcase festivale: Eurosonic, Womex, Reconnect Brno, MENT Ljubljana, Budapest Showcase Hub, Pin Conference, KONTAKT Conference, BALKAN:MOST Festival i prisustvovali na EMEE Forumu u Poljskoj.

Jedna od ključnih stavki Ureda je stvaranje mladih profesionalaca u glazbenoj industriji

S obzirom na to da je jedna od ključnih stavki Ureda stvaranje mladih profesionalaca u glazbenoj industriji u suradnji s festivalima i konferencijama MENT Ljubljana (Slovenija), Kontakt (Srbija), SHIP (Hrvatska) i PIN Music Conference (Sjeverna Makedonija) pokrenuta je nova regionalna inicijativa New Faces 2023, koja je po prvi put u povijesti odabrala deset perspektivnih mladih glazbenih profesionalaca (mlađih od 30 godina) koji su aktivno uključeni u glazbenu industriju. Izabrani su već zabilježili veliki odjek u lokalnoj i široj glazbenoj sredini te su vrlo motivirani u svom radu koji već daje rezultate, a na navedenim festivalima su se upoznali, razmjenjivali ideje i diskutirali o problemima u vlastitim sredinama te pronalazili rješenja.

Važno poglavlje u djelovanju Ureda je činjenica da su postali i ponosnim članom European Music Exporters Exchange (EMEE), dodaje se u priopćenju. EMEE je udruženje europskih ureda za izvoz glazbe te neprofitna udruga koju čine 32 nacionalna i regionalna Music Export ureda iz 27 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu. Pomoć koju pružaju uredi za izvoz glazbe koji su dio EMEE mreže uključuje financiranje, izgradnju kapaciteta i obuku, poslovne savjete, međunarodno umrežavanje, programe poslovne podrške i još mnogo toga. Kao dio ove mreže, We Move Music Croatia surađuje s drugim glazbenim izvoznim uredima diljem Europe kako bi promovirali i podržali hrvatsku glazbu na međunarodnoj razini.

Izvor: Društvene mreže

Najveća manifestacija koju je Ured organizirao jest SHIP festival

Najveća manifestacija koja se održala otkako je Ured osnovan svakako je SHIP festival, održan od 14. do 17. rujna ove godine u Šibeniku. Čak 65 panelista te 42 izvođača nastupilo je kroz četiri dana na šest prekrasnih pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala. SHIP je najavio i svoju drugu godinu na istoj lokaciji od 12. do 15. rujna 2024. godine, zaključuje se u priopćenju.

“Moramo biti iskreni i reći da smo većinu zadanih ciljeva za prvu godinu odradili uspješno, ali isto tako da postoje brojni ciljevi koje tek trebamo ostvariti u godinama koje dolaze. Smatramo da smo napravili dobre temelje u prvoj godini, posebice ostvarivanjem suradnje s Ministarstvom kulture i medija te partnerima iz glazbene industrije, ulaskom u EMEE te održavanjem vrlo uspješnog SHIP festivala. Ideja je, da osim pomoći izvođačima, radimo i na stvaranju glazbenih profesionalaca kojih kronično nedostaje u Hrvatskoj. Veseli nas i sve češća suradnja na projektima s partnerima iz Europe. S obzirom na to da smo prije mjesec dana otvorili još dva dodatna natječaja, pozivamo sve zainteresirane da nam se jave i prate naš rad na web stranici i društvenim mrežama”, rekli su iz Ureda za izvoz glazbe.