tvornica kulture

JazzHR Festival od 3. do 5. listopada u Zagrebu

29.09.2023 u 09:31

Bionic
Reading

JazzHR Festival, koji će se održati od 3. do 5. listopada u Zagrebu, predstavit će novu domaću produkciju i goste iz regije, a završit će zajedničkim nastupom big bendova iz Ljubljane, Zagreba i Beograda, rečeno je na konferenciji za medije u četvrtak u Zagrebu

JazzHR Festival promovirat će dva dana u Tvornici novu domaću produkciju i goste iz regije, a treći dan u dvorani Lisinski nastupit će Jumbo Big Band sastavljen od Jazz orkestra HRT-a, Big Banda RTV Slovenije i Big Benda RTS-a, a dirigirat će Sigi Feigl, kazala je umjetnička ravnateljica JazzHR Festivala Lana Janjanin.

Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj kazala je da je Jumbo Big Band najbolje iz svake zemlje što se može naći među takvim izvođačima, "kraljevima jazz glazbe", te da će Jumbo Big Band nastupiti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Ovo nema nikakve veze s politikom, ovo je glazba, ali ako nadahne druge, nećemo imati ništa protiv, dodala je.

Prvog dana nastupit Zoran Majstorović Quartet i Trio feat ruske pijanistice Julije Perminove, a drugog trio srpskog jazz basista Vladimira Samardžića i Jan Pele DalMotion iza kojeg stoji band splitskog bubnjara Jana Ivelića.

U Splitu ne postoji ni jazz scena ni jazz klubovi nego samo pop i zabavna glazba. Teško se izvući iz te pećine pa je ovo moj pokušaj da se odmaknem, kazao je Ivelić i dodao: "Ovo je dosta mračno".

Šef dirigent Jazz orkestra HRT Miron Hauser kazao je da će Big band izvesti etno suitu u koju je svaki orkestar dao svoj dio i da očekuje veliki događaj.