tužna vijest

Umro filozof Boris Kalin, autor udžbenika Povijest filozofije

21.09.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Hrvatski filozof, filozofski pisac te profesor i metodičar nastave filozofije, dr. Boris Kalin umro je u Zagrebu u 94. godini života, priopćilo je u srijedu Hrvatsko filozofsko društvo

Kalin je rođen 1930. u Biogradu na Moru. Nakon svršetka gimnazije u Zagrebu, diplomirao je 1955. filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1956. do 1973. radio je kao profesor filozofije i sociologije u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji.

Od 1973. do 1980. radio je kao predavač na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a od 1972. do 2004. predavao je metodiku nastave filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (čak i nakon umirovljenja 1995. godine).

Usto je, među ostalim, 1990-tih predavao metodiku nastave filozofije i na novoosnovanim Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Boris Kalin bio je predan praktičnom, odgojno-obrazovnom radu i metodičko-didaktičkim istraživanjima.

Doktorsku disertaciju pod naslovom 'Nastava logike i oblikovanje kritičkog mišljenja' obranio je 1980. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, da bi je objavio 1982. kao knjigu 'Logika i oblikovanje kritičkog mišljenja', koja je još i danas, 40-tak godina kasnije, zanimljiva i korisna, a u ono je vrijeme, očito, bila avangardna, ističe dr. Hrvoje Jurić, predsjednik Hrvatskog filozofskog društva.

Kalin je, uz važne knjige te niz monografija, u raznim publikacijama objavio brojne tekstove ne samo o metodici nastave filozofije, nego i o drugim pitanjima te vrijedne priloge o hrvatskoj filozofskoj baštini.

Životno djelo 'Povijest filozofije'

Međutim, Kalinino je životno djelo, 'Povijest filozofije (s odabranim tekstovima filozofa)', gimnazijski, odnosno srednjoškolski udžbenik filozofije koji je od 1973. do 2010. objavljen, kod zagrebačke Školske knjige, u 32 izdanja, čemu treba pridodati i dva izdanja znatno revidiranog udžbenika, pod naslovom Filozofija: uvod i povijest, također u Školskoj knjizi, 2014. i 2015.

Ukupno, dakle, 34 izdanja udžbenika koji je trajno ozračio desetke generacija i desetke tisuća ljudi – prije svega u Hrvatskoj, ali i šire (taj je udžbenik bio korišten u mnogim bosanskohercegovačkim školama), navode iz Hrvatskog filozofskog društva.

Također Boris Kalin je bio i jedan od osnivača Hrvatskog filozofskog društva 1957. godine te član prvog Upravnog odbora Društva, a poznati su i njegovi "pionirski i kasnije postojani napori oko ustanovljavanja, njegovanja i unapređenja filozofskog obrazovanja, osobito u srednjim školama, odnosno gimnazijama", dodaje se .

Kalin je umro 13. rujna. "Otišao suviše tiho s obzirom na njegov značaj za hrvatsku filozofiju i pedagogiju, kao i s obzirom na glasnoću njegova imena", rekao je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva Jurić. Pokopan je u utorak, 19. rujna, na zagrebačkom groblju Mirogoj, "u užem, ali nemalom krugu obitelji, prijatelja i kolega", dodao je.