početak u listopadu

Predstavljena nova sezona HNK u Šibeniku

21.09.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku počet će u listopadu premijernom izvedbom predstave 'Dođi gola na večeru' u režiji Nine Kleflin, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare

Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić istaknuo je da će nova sezona biti nešto kraća od uobičajene zbog planiranih radova na obnovi zgrade kazališta krajem proljeća iduće godine, no usprkos tomu, pripremljen je raznovrstan program.

Za razliku od prethodne dvije sezone, rekao je Bilić, kazalište će ove godine umjesto dvije imati jednu dramsku pretplatu, koja će umjesto dosadašnjih 15, imati deset naslova u ponudi. Naime, pretplata B pričekat će bolje uvjete za rad zbog radova koji bi trebali početi čim završi javna nabava, dodao je.

Po njegovim riječima, kazalište će gledateljima osigurati ukupno 30 različitih predstava, vlastite i gostujuće produkcije, teških i lakih kazališnih komada, a kao jednu od posebnosti nove sezone istaknuo je gostovanje Hrvatskog kazališta Pečuh koje prvi put dolazi u Šibenik s predstavom "Teror" nastalom u koprodukciji s HNK u Osijeku.

  • +7
Predstavljena nova sezona HNK u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Volio bih istaknuti da ćemo kraj sezone zbog početka obnove i radova u interijeru kazališta, i ako sve bude išlo po planu, dočekati na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske gdje ćemo sredinom lipnja imati dvije gostujuće predstave jer vjerujemo da će zanimanje Šibenčana biti veliko, a dolazi nam HNK Split s predstavom 'Tiha noć'", dodao je ravnatelj šibenskog HNK.

Riječ je o predstavi nastaloj po djelu Miljenka Smoje u režiji Ivice Ivaniševića. U lipnju će u organizaciji šibenskog HNK u katedrali svetog Jakova gostovati Zbor HRT-a kada će u sklopu koncertne sezone izvesti Porinom nagrađenu Hrvatsku misu u d-molu op.86 Borisa Papandopula. U novoj kazališnoj sezoni nastavlja se koncertni program uz Neru Gojanović i Gordanu Pavić te gostujuće glazbenike te glazbeno-scenski program Arsenov feral.

Nakon otvorenja sezone, kazalište program nastavlja vlastitom produkcijom te se krajem studenoga i početkom prosinca vraća predstava "Dražen" posvećena Draženu Petroviću i nastala u koprodukciji HNK u Šibeniku i zagrebačkog Kazališta Trešnja, dok je za period između Valentinova i početka ožujka iduće godine najavljena premijera još jedne vlastite produkcije, predstave "Antigona" u režiji Jasmina Novljakovića.

"Bit će to nešto drugačija Antigona od one grčke, bliža današnjim generacijama", najavio je ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić.