BRAĆA BRKAN U SPLITU

Umjetnici koji su crno-bijelu fotografiju odveli do krajnosti

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 19.07.2011 13:41
  • Objavljeno 19.07.2011 u 12:57
Braća Brkan 02

Braća Brkan 02

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Ivana Ivanović

U Fotoklubu Split u suradnji sa Splitskim ljetom, otvorena je izložba velikana hrvatske fotografije, braće Brkan iz Zadra
Ivana Ivanović

Ivana Ivanović

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Ivana Ivanović

Ante Brkan (1918-2004) i Zvonimir Brkan (1920-1979) svojim su fotografskim umijećem i djelovanjem trajno obilježili zadarsku i hrvatsku fotografsku scenu, osobito onu nakon Drugog svjetskog rata. U svijetu fotografije oni su poznati kao Braća Brkan i pod tim imenom 1956. objavljuju prvu hrvatsku fotomonografiju.

Feđa Klarić
predstavio je braću Brkan kao velikane hrvatske fotografije, ali i kao počasne članove Fotokluba Split. Naglasio je njihovu važnost na našoj fotografskoj sceni, ali izrazio i žaljenje zbog činjenice da na splitskoj retrospektivnoj izložbi nisu prezentirani neki od najboljih njihovih radova koji su antologija i sam vrh hrvatske fotografije.

Premda su njihovi radovi odraz snažnih individualnosti i osobnosti, njihove crno-bijele fotografije dio su iste poetike. Braća Brkan crno-bijelu tehniku koriste do krajnosti, radeći kontrastne fotografije, gotovo bez nijansi sive te motiv transformiraju u simbol. Na izložbi su nanizani gotovo apstraktni radovi, ali i izuzetno upečatljive scene iz svakodnevnog života Zadra prije pola stoljeća. Posebno su dojmljive scene sa zadarskih ulica i rive, kao i kadrovi iz zadarskih tvornica.

Rano i istovremeno dobivaju domaće (počasno zvanje majstora fotografije Fotosaveza Jugoslavije) i međunarodne nagrade (Artist FIAP, Excellence FIAP), a Zvonimir 1979. dobiva i nagradu Tošo Dabac, nakon koje slijedi sve snažnija obnova interesa za njihov cjelokupni opus. Na otvaranju je naglašeno da tek predstoji puna valorizacije ostavštine braće Brkan. Izložba u Fotoklubu Split bit će otvorena do 6. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi