RAZGOVOR U MMSU

Umjetnici koji prkose svim konvencijama: Ulay i Jan Fabre sastaju se u Rijeci

01.07.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Njemački performer, bivši partner Marine Abramović, Ulay i belgijski kazališni redatelj, kipar i performer Jan Fabre 5. srpnja gostuju u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti gdje će razgovarati o redefiniranju okvira performansa u 21. stoljeću

U razgovoru pod nazivom 'Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću' dva će istaknuta suvremena umjetnika raspravljati o sferama time-based umjetnosti 21. stoljeća, gdje se tradicionalna poimanja žanrova i disciplina napuštaju u korist mnogostrukih, fluidnih i hibridnih umjetničkih formi, najavljuju iz riječkom MMSU-a.

Ulay se kao umjetnik istaknuo još sredinom 1970-ih, kroz svoje radikalne i intimne akcije i istraživanja tijela uz primjenu polaroidne fotografije, iz čega su nastali opsežni ciklusi radova koji su uspostavili novu vezu između fotografije i performansa. U svojoj potrazi za samoidentifikacijom, 1976. godine imao je sudbonosan susret s Marinom Abramović. Kompletni kao jedno biće, Ulay i Abramović stvarali su glasovite 'Relation Works', u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i istraživali fluidnost između muškog i ženskog, a istovremeno su u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali granice tijela. Ulayeva predanost istraživanju i proširivanju fotografije kao medija otvorila je nove horizonte u umjetnosti performansa, a zahvaljujući tome ovaj umjetnik proputovao je brojne predjele, i u geografskom, i u eksperimentalnom smislu.

U međuvremenu, krajem 1970-ih, još uvijek mladi Jan Fabre svojom je umjetnošću podizao prašinu. U performansu pod nazivom 'Novac' palio je hrpe novca iz publike kako bi pepelom pravio crteže. U narednim godinama izgradio je bogat opus inovativnih, kontroverznih i upečatljivo teatralnih performansa. Uz drevne rituale i filozofska pitanja, Fabre se bavi temama nasilja, požude, ljepote i erotike. Tijelo u svim svojim oblicima temelj je njegovih umjetničkih istraživanja još od 1980-ih. Tijekom proteklih 30 godina, djeluje kao kazališni producent, autor i vizualni umjetnik. Jan Fabre poznat je po širenju granica svakog žanra u kojem primjenjuje svoju umjetničku viziju.

Njihov razgovor u riječkom MMSU organizira CCA / Creative Cultural Alliance koju su utemeljile Daniela Urem, Michela Magaš i Gaella Gottwald. Događaj je dio inauguralnog izdanja programa 'Suvremene performativne prakse', čiji je umjetnički direktor Ivan Talijančić, koji će moderirati. Uz umjetnike i Talijančića bit će i domaći suvremeni umjetnik Igor Eškinja.