22. rujna

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uskoro seli u novu zgradu

01.09.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare 31. kolovoza najavio je otvaranje nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) 22. rujna u kompleksu Rikard Benčić. Rekao je kako to pruža nove mogućnosti djelovanja MMSU-a, ali je i početak revitalizacije samog Benčića, kao i cjelokupne riječke industrijske baštine

Nova zgrada u tzv. H-objektu nekadašnje tvornice Rikard Benčić otvorit će se retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca.

Radovi na uređenju zgrade dovršeni su u srpnju, a u tijeku je preseljenje inventara MMSU, kazao je Vojko Obersnel. Zasad će djelovati na prvom i drugom katu H-objekta, a planira se širenje na treći i četvrti kat, u kojem je sad riječka tvrtka PIK. S njom se pregovara o preseljenju, izvijestio je gradonačelnik. No, već i u ovom prostoru na dvije etaže MMSU raspolaže s 1550 četvornih metara, a dosad je djelovao na oko 500 u zgradi u Ulici Dolac, rekao je.

Radovi na bivšoj tvornici Rikard Benčić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uređenje prostora Rikarda Benčića za potrebe riječkih institucija u kulturi nastavlja se uređenjem bivše upravne zgrade Rikarda Benčića, ali i Šećerane, koja je tu nekada djelovala, namijenjene Muzeju grada Rijeke. Radovi tu počinju u prosincu, a u siječnju se pokreće uređenje T-objekta za Gradsku knjižnicu Rijeka te 'Ciglene zgrade' za smještaj Dječje kuće, elementa projekta Europska prijestolnica kulture 2020. Očekuje se i skori početak radova na sanaciji broda 'Galeb' i pretvaranje u brod-muzej, rekao je Obersnel.

  • +2
Obersnel u obilasku gradilišta MMSU-a u veljači 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvijestio je i da je danas raspisan natječaj za posao povratka srednjovjekovnog obrambenog zida na Klobučarićev trg, odakle je uklonjen nakon rezanja kad se gradila podzemna garaža, još 2004. godine.