donosimo fotke novog prostora

Slaven Tolj: Fasada novog riječkog muzeja je oronula, u skladu sa stanjem u državi

14.09.2017 u 13:08

Bionic
Reading

Zgrada u koju se uskoro seli Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u kompleksu Rikard Benčić otvara se 22. rujna retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca, a ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj otkriva kako napreduju pripreme, zašto nisu htjeli ušminkavati galerijski prostor i kakvi su daljnji planovi u stvaranju riječkog kvarta kulture

'Drago mi je jer je bilo skepse oko projekta kad smo tek ušli u njega, kad smo govorili da želimo postupno obnavljati prostor i da ga ne želimo ušminkavati, pretvarati u elitni. Sada, kad se vide rezultati, svako malo nam se javljaju nekadašnji radnici nekadašnje tvornice. Sretni su zato što je mjesto živnulo, što se u njemu rađa nova kreativna energija. Tako da sada imamo i bivšu i buduću tvornicu kulture u Rijeci', kaže Slaven Tolj, ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) koji se 22. rujna seli na svoju novu adresu, u takozvani H-objekt nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

Novi prostor riječkog MMSU-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MMSU Rijeka

'Čekamo 70 godina i više nismo mogli čekati jer se idealni uvjeti nikad neće posložiti. Zahvaljujući gradskoj upravi i arhitektu Dinku Peračiću, uspjeli smo se pokrenuti s dosta malo sredstava. Otvaramo zato s dijelom obnovljenog prostora, pola prizemlja i prvi kat, u kojima smo se trudili sačuvati što je moguće više autentičnih elemenata stare tvornice. Pod je, recimo, ostavljen kakav je i bio, kao i stupovi. Cilj nam je biti funkcionalnima', kaže Tolj, dodajući da su već skoro pa gotovi s preseljenjem inventara MMSU-a. U novom prostoru na dvije etaže raspolažu s 1550 četvornih metara. U Ulici Dolac, u kojoj su dosad bili, imali su ih oko 500.

'Kasnije ćemo nastaviti uređivati ostatak prizemlja, drugi kat, potkrovlje. Fasada nam je oronula, još uvijek, ali to nam tako i odgovara. Posve je u skladu s trenutnom socijalnom situacijom ove države', kaže Tolj, ističući da je sretan zato što novi prostor ili novo poglavlje rada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvara velikom retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca.

Tomislav Gotovac, 'Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MMSU Rijeka

Pod nazivom 'Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte', ova prva Gotovčeva retrospektiva, sedam godina nakon njegove smrti, donosi do sada najobuhvatniji presjek umjetnikova opusa.

'Nekako mi se čini logičnim da upravo Tomom otvaramo novi prostor jer se potpuno slažemo s njegovim načelima i vrijednostima. On jest bio medijski eksponiran zbog onoga čime se bavio, ali je istovremeno uvijek ostajao na margini, ne gubeći nikad doticaj s istinskom ljudskom situacijom', kaže Tolj, dodajući kako mu je drago zato što su upravo riječkom muzeju zagrebački Institut Tomislav Gotovac i Zora Cazi-Gotovac povjerili zadatak osmišljavanja retrospektive avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture.

'Sve što sam radio na ulicama bio je moj sukob sa stvarnošću na jedan pasivan način, jer nikoga nisam silio da čini to isto. Na kraju krajeva, mislim da me je bilo i zabavno gledati. Stavljao sam sebe u neugodan položaj da bi drugima, možda, bilo ugodnije', govorio je Gotovac, čija će izložba u MMSU, kaže Tolj, trajati do 26. studenog.

Dio je programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., čiji je Tolj umjetnički direktor.

'Obnova dijela prostora tvornice Rikard Benčić za potrebe Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dio je širokog projekta u sklopu EPK Rijeka 2020. Obnavljaju se tako i bivša upravna zgrada, u koju će se useliti različite riječke institucije u kulturi, potom Šećerana, koja će postati Muzej grada Rijeke. T-objekt je rezerviran za Gradsku knjižnicu, a Ciglena zgrada za smještaj Dječje kuće. Želimo produžiti Korzo i pokrenuti riječki kulturni kvart', kaže Slaven Tolj.