mali brijun

Ulysses najavio predstavu 'Othello'

19.07.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Drama 'Othello', u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriijeve, najavljena kao jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija, premijerno će se na Malom Brijunu izvesti 21. srpnja, najavio je jučer autorski tim predstave na konferenciji za novinare

Rekavši kako je predstava nastala u koprodukciji sa sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima, umjetnička direktorica i suradnica na projektu Lenka Udovički isatknula je kako je ova sezona kazališta Ulysses posvećena ukrajinskim umjetnicima.

Dodala je kako kreativni tim uključuje i druge ukrajinske autore odnosno scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

'Kazalište Ulysses otvorilo je vrata stanovnicima Ukrajine za vrijeme ruske invazije i u namjeri pružanja sigurnog i mirnog utočišta prošle godine organiziralo je dva višednevna kampa za ukrajinske umjetnike, obitelji i djecu', istaknula je Udovički.

Dodala je kako su se umjetnička djelovanja i suradnje nastale u tim kampovima nastavile, a u tom je duhu kazalište uputilo poziv redateljici Oksani Dmitriievoj i cijelom autorskom timu 'Othella'.

Prema njezinim riječima važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.

'SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji', poručila je Udovički dodavši kako razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je od iznimne važnosti.

  • +33
Najavljena nova sezona i predstava 'Othello' kazališta Ulysses na Brijunima Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Redateljica predstave Oksana Dmitriieva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega - ljubav. 

'U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju' , poručila je Dmitriieva.

Ustvrdivši kako predstavama teatar Ulysses želi biti uvijek aktualan glumac i osnivač kazališta Rade Šerbedžija izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao 'sve to poprimilo značenje i oblik onog teatra o kojem sanjao, a to je da postane internacionalan teatar'.

Uz 'Othella' koji će svoju pretpremijeru i premijeru imati u petak 21. srpnja odnosno u subotu 22. srpnja, ljetni program donosi predstave 'Kralj Lear' i 'Nosorog', 'Zemlja vukova', 'Tko se boji Virginije Woolf?', 'Tramvaj zvan čežnja', 'Mistero Buffo', 'Eskulap - anatomska eks mašina', '(Pra)Faust', 'Glumac je... glumac... je glumac', 'Bez portfelja', 'Bog masakra', 'Mirna Bosna' i 'My name is Goran Stefanovski'. 

Program Kazališta započeo je 14. srpnja koncertom Darka Rundeka i traje do 31. kolovoza, kada ga zatvara koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora. U glazbenom dijelu sezone nastupit će još UrbanVlatko StefanovskiPips, Chips & Videoclips i drugi.