PREDSTAVA O HARRYJU POTERU

'Ukleto dijete' oborilo rekord i ušlo u povijest dodjele kazališnih nagrada Olivier

10.04.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Predstava o omiljenom čarobnjaku Harryju Potteru, 'Ukleto dijete' u režiji Johna Tiffanyja i adaptaciji Jacka Thornea, prošle godine osvojila je britansku publiku i kritiku, a dobila je čak devet kazališnih nagrada Olivier, među kojima i onu za najbolju kazališnu predstavu

Kazališna adaptacija posljednje, osme knjige J.K. Rowling o Harryju Potteru, 'Ukleto dijete', oborila je rekord na dodjeli najvažnije britanske kazališne nagrade Olivier. Predstava u režiji Johna Tiffanyja, čija je premijera održana prošle godine u srpnju na londonskom West Endu, osvojila je sve nagrade u najvažnijim kategorijama: za najbolji kazališni komad, najboljeg redatelja, glumca, sporedne glumce, kostimografiju, svjetlo, ozvučenje i najbolju novu kazališnu dramu.

Scenarij je adaptirao Jack Thorne, a temelji se na osnovnoj priči o Harryju Potteru i vodi nas 19 godina nakon događaja koji su se zbili u knjizi 'Harry Potter i Darovi smrti'. Harry sada radi u Ministarstvu magije i otac je troje djece.

Predstava 'Ukleto dijete' će u proljeće sljedeće godine biti izvedena i na američkom Broadwayu.

Olivier za životno djelo ove godine dodijeljen je poznatom britanskom kazališnom i filmskom glumcu Kennethu Branaghu. Najboljom kazališnom glumicom u 2016. proglašena je Billie Piper za ulogu u predstavi 'Yerma' teatra Young Vic.

Na dodjeli nagrada mnogi nagrađeni ukazali su na sve manju zainteresiranost britanske djece za umjetnost i kazalište. Dramaturg 'Ukletog djeteta' Jack Thorne istaknuo je da je predstava uspjela privući u kazalište publiku koja teatru dotad nije bila sklona, no to je tek kap u moru nastojanja britanskih kazališnih umjetnika koji se bore za mlađu publiku u teatru.