Počeo projekt 'Poezija u gradu'

U Zagrebu osvanuli plakati sa stihovima velikana hrvatske književnosti Augusta Šenoe

22.10.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Točno sedam mjeseci od zagrebačkog potresa, počeo je projekt 'Poezija u gradu' u spomen velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi

S poštovanjem i zahvalnošću u spomen ovom jedinstvenom književnom velikanu građani će na deset osvjetljenih citylight površina u gradu moći čitati neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo.

Građani pjesme mogu čitati dok čekaju tramvaj ili prolaze zagrebačkim trgovima i ulicama te na plakatima u Draškovićevoj ulici, Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava – Glavni kolodvor, na Mažuranićevom trgu, Rooseveltovom trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti, a sve do 05. studenga 2020.

Posjetimo, August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.

Projekt 'Poezija u gradu' iznikao je iz projekta “Poezija to go” koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti. Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović. Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek.