OD 5. DO 13. RUJNA

U Vukovaru svečano otvoren 27. Festival glumca

05.09.2020 u 21:50

Bionic
Reading

Komedijom „Dekorater“ zagrebačkog Kazališta Lectirum u subotu navečer je u Hrvatskom domu u Vukovaru započeo 27. Festival glumca, na kojem će od 5. do 13. rujna u pet vukovarsko-srijemskih gradova biti odigrano 14 kazališnih predstava

Festival glumca zajednički su proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

Galić je naglasio da se Slavonija, pogođena epidemijom, još više veseli glumcima i njihovim izvedbama dok je Martinović podsjetila da je Festival glumca utemeljen kao odgovor i krik na ratni kulturocid. „Pa zar ćemo sad ustuknuti pred COVID-19“, upitala je i odmah odgovorila riječima Držićeva Pometa: „Trijeba se s vremenom akomodavat…“.

„Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ“, poručila je Martinović.

Svečani skup u Hrvatskom domu pozdravila je i izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo naglasivši da je specifikum festivala glumac, „…dakle centralna osoba oko koje se okreće kazališni čin i to čini ovaj festival posebnim, on time doprinosi razvoju hrvatskog glumišta, njegovoj prepoznatljivosti u cjelini hrvatske kulture“.

U ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić zahvalila je svima koji su uložili napor da se Festival glumca održi unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji,

Izbornik ovogodišnjega festivala Nedim Prohić rekao je da je kroz devet mjeseci pregledao 63 naslova i ocijenio prošlogodišnju kazališnu sezonu izuzetnom. Posebno je istaknuo da će se u tri predstave na festivalu čuti starodubrovački, starokajkavski i staroštokavski govor čime će Festival glumca pokazati „sjaj i bogatstvo hrvatskoga jezika“.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je da će se predstave na ovogodišnjem festivalu održavati pred otprilike trećinu ispunjene kazališne dvorane, uz dezinfekcijska sredstva, maske i druge epidemiološke mjere. Podsjetio je da se festival trebao uobičajeno održati u svibnju, da je zbog epidemije odgođen, no da se ni u jednom trenutku nije razmišljalo o njegovu neodržavanju.

„Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“, rekao je Ševo.

Predstave u službenoj konkurenciji za festivalske nagrade, njih 13 iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, odabrao je ovogodišnji festivalski izbornik i glumac zagrebačke „Komedije“ Nedim Prohić, a sve predstave pratit će te o najboljim glumcima i glumicama kao i najboljoj predstavi odlučivat će ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović.

Festival glumca, podnaslovljen i kao festival monodrame i komorne scene, no koji ipak donosi i zahtjevnije projekte većih kazališnih ansambala, jedini je kazališni festival u čijem je središtu glumac, glumci su domaćini festivala, njegovi izbornici, članovi ocjenjivačkog suda i sami odlučuju o nagradama za glumačke izvedbe na festivalu.

Organizatori Festivala glumca su Umjetnička agencija Asser Savus i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije te gradova Vukovara, Vinkovaca, Otoka, Iloka i Županje.