U MATICI HRVATSKOJ

U Vinkovcima predstavljena monografija o Ivi Gregureviću

18.10.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Monografija Ivo Gregurević autora Borisa Senkera, Daniela Rafaelića, Lade Martinac Kralj i Nade Koturić predstavljena je u utorak navečer u Matici hrvatskoj u Vinkovcima, u sklopu 6. Filmskog festivala glumca koji u srijedu završava u tome slavonskom gradu

'To što je rođen na ovim merdijanima i govorio hrvatski je možda jedini razlog što Ivo Gregurević nije napravio hollywoodsku karijeru', ustvrdila je urednica Miroslava Vučić dodajući kako je Ivo Gregurević u svojoj impozantnoj glumačkoj karijeri odigrao 196 uloga, od kojih 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u televizijskim serijama.

'I tu je Danijel Rafaelić bio u pravu kada je rekao da je ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo u Hrvatskoj je bio Ivo Gregurević', kazala je Vučić. Navela je kako je autorski tim u sastavu: akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj i novinarka Nada Koturić na monografiji radio tri godine.

Priređivač i inicijator nastajanja monografije o Ivi Gregureviću, glumac Vedran Mlikota kazao je kako monografija sadrži više od 500 fotografija te je sastavljena od četiri dijela kroz koja se prati Gregurevićevo kazališno stvaralaštvo, filmska i TV karijera, radio i drama i Dani hrvatskog filma u Orašju.

'Tijekom rada na monografiji bilo je momenata i vrlo teških situacija gdje ponekad nismo mogli naći neke bitne članke, fotografije, ali najedanput se neke stvari dogode same od sebe i sve opet dođe na svoje mjesto, tako da smo prihvatili da to možda Ivo diktira odozgo i pomaže nam da napravimo određene svari', kazao je Mlikota.

Monografija o Ivi Gregureviću sadrži i QR kôd zahvaljujući kojemu se može na zaslonima mobitela ili računala pogledati Gregurevićeva antologijska predstava 'Đuka Begović', isječci iz filmova 'Kiklop', 'Čaruga', 'Josef' i 'Priča iz Hrvatske' te isječak iz razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza, vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000.

Nakladnik monografije je Školska knjiga.