'razotkrivanje' u frakturi

[FOTO] Luka Bekavac predstavio roman Urania, jedinstveni književni pothvat od devet knjiga u šest svezaka

18.10.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Nagrađivani književnik Luka Bekavac predstavio je u ponedjeljak u Zagrebu svoj novi roman 'Urania', jedinstveni književni pothvat od devet knjiga raspoređenih u šest svezaka u kojima, na više od 2.000 stranica, kombinira popularne žanrove i formalne inovacije

Predstavljajući ovu "monumentalnu kutiju knjiga" tiskanu u samo 111 primjeraka, glavni urednik Bekavčeva nakladnika Frakture Seid Serdarević kazao je kako se u njoj autor na specifičan način poigrava pripovijedanjem, destrukcijom žanrovske književnosti i stvaranjem paralelnog svijeta, ispisujući "djelo između žanrova i više od žanra".

Tako "možemo govoriti o onome što se danas zove spekulativna fikcija u svom najboljem izdanju": "Urania" je znanstvena fantastika, postmodernistički eksperiment, korporativni horor ili triler, dekonstrukcija povijesnog romana, a može se čitati na više načina – primjerice tako da se pri čitanju potpuno zanemare lijeve strane, koje se pak mogu čitati i odvojeno, kao neka vrsta odgonetke onoga što se nalazi s desne strane.

"Urania" je logičan slijed i vrhunac onoga što je Bekavac stvarao u svojim prethodnim knjigama, "Drenje", "Viljevo", "Policijski sat" i "Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku", dodao je Serdarević, ali zahvaća mnogo širi prostor i u smislu priče i u smislu književnih postupaka: Osijek je još pažljivije i detaljnije ispisan, ovoga puta smješten u neke paralelne 1970-e i 1980-e, dok materijal uključen u roman obuhvaća raspon od čiste dokumentarnosti do potpune fantastike.

  • +6
Predstavljanje romana 'Urania' Luke Bekavca Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Na aspekt "dvostruke dinamike priče i dinamike samoga teksta, njegove fizičke pojavnosti" u Knjižari Fraktura osvrnuo se i književni kritičar i pjesnik Branislav Oblučar. Kazao je kako, iako tu očito nije riječ o klasičnoj naraciji, priča koju taj roman pripovijeda ima sve elemente klasičnoga zapleta, "samo što su oni drugačije organizirani", metafikcijski, a njegovo su žarište likovi, koji nas "angažiraju i intelektualno i emocionalno i, kako priča teče, postaju nam bliski i prisni".

"Oni su ujedno i prizme kroz koje nam se prelamaju i otvaraju različiti aspekti toga silno razgranatoga svijeta", rekao je Oblučar.

Mreža zamršenih veza i projekata uz neobjašnjiva i paranormalna zbivanja

U središtu "Uranije" osam je glavnih likova, a tijekom nekoliko godina njihova života i rada unutar zamršene mreže poslovnih i umjetničkih projekata, prijateljskih i obiteljskih veza, istražuje se niz neobjašnjenih, potencijalno paranormalnih zbivanja, pri čemu neki od njih neće doživjeti kraj priče.

Bekavac je kazao kako je ishodište te knjige njegov interes za time kako se sistemi urušavaju, kako kolabiraju. "Urania" je koncipirana "kao nekakav hitni, krizni, panični print materijala nekog sustava dok se taj sustav ruši, sa sve manje i manje čitljivim ispisom prema kraju, što netko kasnije, sve te silne krhotine, rearanžira da se može čitati nekakvim redom".

"Zamišljena je da ostavlja dojam da si dobio kompletan arhiv nekog slučaja koji možeš pregledati zajedno s problemima, greškama, ispuštenim mjestima, pokušajima restitucije, prekrajanja itd., kao nekakav 'data dump' u kojemu je sve već organizirano na nekakav način, ali sa svim razinama koje su u tome sudjelovale", pojasnio je autor. Na vremenskoj razini sve se događa unutar 50 minuta jedne večeri, dok se na razini likova radnja odvija u različitim vremenskim rasponima.

Luka Bekavac (1976.) dobitnik je niza nagrada, među kojima Nagrade Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca 2014., nagrade Europske unije za književnost 2015. te Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. za područje književnosti.