PRILIKOM KOPANJA

U središtu Siska pronađeno novo rimsko nalazište

20.08.2019 u 15:04

Bionic
Reading

U središtu Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije

Budući da je nalazište u Ulici Ante Starčevića u središtu bivšeg sjedišta antičke provincije Pannonie Savie, nalaz i nije neočekivan jer se granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju upravo sa središtem današnjeg Siska. Nalaz je pronađen na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti.

Kako kaže voditeljica istražnih radova, viša kustosica Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz povijest u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te su radove korišteni i drugi materijali poput kamena, a pronađeni su dijelovi mozaika i žbuke. Dostupnost nalaza kasnije je, u srednjem vijeku, korišten za vađenje građevnog materijala, o čemu svjedoče pronađeni zaostali alati.

 Svi nalazi, kako navodi kustosica Škrgulja, naknadno će se stručno obraditi i predstaviti javnosti. A pronađeni su ulomci keramike, neki metalni predmeti, kovani novac i drugo što će detaljnije datirati nalazište. Trenutačno je, tijekom arheoloških istraživanja, obrađeno nalazište do dva metra dubine, pa se očekuje kako će uskoro istražni arheološki radovi završiti.  

O daljnjoj sudbini nalazišta odlučit će stručnjaci Ministarstva kulture, a dosadašnja je praksa bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti te nastavi izgradnja objekata.

 Naime, slična nazališta, koja su u sisačkom gradskom središtu redovna pojava, obično su "noćna mora" za investitore. Osim što im zbog obaveznih istražnih radova odgađa završetak projekta, investitori imaju obavezu i financirati te radove.