UPRAVLJANJE INSTITUCIJAMA

U Splitu se održava konferencija o sigurnosti u muzejima

03.10.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Danas je u Splitu započeo ICOM ICMS Split 2011, međunarodna konferencija o upravljanju i sigurnosnim rizicima u muzejima. Ova zanimljiva konferencija, koja će trajati od 3. do 8. listopada, pozicionira Split kao značajno središte kongresnog turizma u području kulture i umjetnosti

Prethodni domaćini takvog skupa su bili gradovi kao što su Barcelona, Šangaj, Amsterdam ili Beč. Organizatori ovogodišnje konferencije su Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Hrvatskim odborom ICOM-a, Svjetskom konferencijom za muzeje. U organizaciji sudjeluju i Grad Stari Grad, Grad Hvar te Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

U planu je održavanje niza predavanja i radionica u splitskim muzejima: Arheološkome muzeju, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, Muzeju grada Splita, Galeriji umjetnina te Galeriji Meštrović i na lokaciji Crikvine Kaštilac. Između ostalog, u četvrtak će se organizirati jednodnevni stručni posjet Starom gradu, Starogradskom polju i Gradu Hvaru. Domaćin tog dijela skupa će biti Francesco Duboković, ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Na otvaranju je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, istakao važnost sigurnosnog aspekta u upravljanju kulturnim institucijama, kao i važnost takvog skupa za Split. Na otvaranju su skup pozdravili i izaslanica ministra kulture Bianka Perčinić Kavur te predsjednik ICMS-a Willem Hekman.

Na početku radnog dijela prva predavanja će održati Dennis Ahern, gost iz Velike Britanije, o temi rizika upravljanja muzejskim institucijama, te Bianka Perčinić Kavur o ilegalnoj trgovini kulturnim dobrima i pratećim sigurnosnim mjerama. Danas vrijedi izdvojiti i neformalni dio skupa, posjet Crikvinama Kaštilcu, gdje će gosti imati prilike sudjelovati u branju maslina.