bogat program

U Rijeci otvoren festival autora i sajam knjiga Vrisak

11.09.2022 u 20:49

Bionic
Reading

Riječki festival autora i sajam knjiga 15. Vrisak svečano je otvoren u nedjelju u riječkom kvartu kulture, art-kvartu Benčić, gdje do 18. rujna donosi četrdesetak programa i brojne književne goste u organizaciji nakladničke kuće V.B.Z.

Festival je otvorio glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina. Rekao je kako mu je drago što se Vrisak ove godine održava u novome prostoru koji se sa svojim kulturnim institucijama nametnuo kao prirodno mjesto u promišljanju budućnosti festivala.

Nadamo se da će se kroz tu sinergiju Vrisak brendirati kao još raznovrsniji i bogatiji festival, te pridonijeti razvoju art-parka Benčić u središnju kulturnu točku u Rijeci, rekao je Glamuzina.

Festivalu je na 15. izdanju čestitala Irena Kregar Šegota iz Ministarstva kulture i medija. Istaknula je kako je riječ o značajnom književnom festivalu koji je izrastao u manifestaciju koja se profilirala kao jedna od najznačajnijih u Hrvatskoj, čime je Rijeku stavila na kartu Hrvatske uz bok drugih značajnih književnih manifestacija.

Od 11. do 18. rujna u organizaciji izdavačke kuće V.B.Z. održat će se preko četrdeset književnih programa - promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program. Književni program održava se u V.B.Z.-ovoj knjižari te u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), gdje je postavljen i prodajni sajam knjiga, a program za najmlađe Vrisak Junior u Dječjoj kući, dok će domaćin festivalskih after-partyija svake večeri biti Book caffe Dnevni boravak.

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene, a u Rijeku među ostalima dolazi Benjamin Legrand, jedan od autora grafičkog romana "Snjegolomac", po kojemu je Bong Joon Ho režirao 2013. istoimeni film, čija će projekcija biti u sklopu novog programa Vriska "Vrisak Cinema" u Art-kinu.

Vrisak će ugostiti i Mou Romanovu, autoricu nagrađivanog stripa "Čudakinja", te švicarskog pisca Karla Rühmanna, koji će predstaviti novitet "Heroj" o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Svoj još neobjavljeni dugoočekivani roman "Brod za Issu" predstavit će Robert Perišić; Jurica Pavičić knjigu "Mater Dolorosa", Ivica Ivanišević će govoriti o svojem romanu "Kao pakao", a Ivica Prtenjača o novoj knjizi "Kino sloga".

Olja Savičević Ivančević predstavit će "Ljeta s Marijom", a u Rijeku dolazi i beogradski pisac Srđan Valjarević te čitav niz domaćih autora, među kojima Marija Andrijašević, Velimir Visković i drugi.

Ulaz na sve programe je slobodan, a osiguran je i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.