2. rujan

Počinje 15. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak

01.09.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Sajamski program 15. Vriska, riječkog sajma knjiga i festivala autora počinje 2. rujna u V.B.Z.-ovim knjižarama te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu, a otvorenje festivalskog dijela je 11. rujna u art-kvartu Benčić, najavljeno je

Sajamski program održava se do 29. rujna, a knjige domaćih i stranih izdavača moći će se pronaći s popustima do 80 posto, ističu organizatori Vriska. Sudjeluju izdavači V.B.Z., Profil, Naklada Ljevak, Sandorf, Fraktura, Znanje, Mozaik knjige, Stilus knjiga, Beletra, Naša djeca, Planetopija, Naklada Veble, Fokus komunikacije i Leo commerce.

U širokoj ponudi bit će najveći hitovi iz područja samopomoći, krimići i trileri, klasici, inspirativna publicistika, najbolja poezija, slikovnice i knjige za djecu i mlade, navodi se u najavi.

Bogati festivalski dio 15. Vriska s više od 40 programa održat će se od 11. do 18. rujna u art-kvartu Benčić. U sklopu programa otvorenja festivalskog dijela dodijelit će se nagrada V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman, nakon čega slijedi koncert Jonathana.

Na festivalu sudjeluje više od 70 pisaca, kritičara, znanstvenika i glazbenika

Svakodnevno će se priređivati Vrisak junior, jutarnji program za najmlađe u Dječjoj kući, filmske projekcije u kino-dvorani Art-kina, okrugli stolovi i potpisivanja u V.B.Z.-ovoj knjižari u Muzeju Grada, kao i večernje promocije knjiga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Na taj način Vrisak postaje dio novog riječkog kvarta kulture, pokušava iskoristiti sve njegove potencijale te će u sinergiji s institucijama koje djeluju u art-kvartu pomoći da se to mjesto afirmira kao središnji kulturni punkt u Rijeci, istaknuto je.

Na festivalu sudjeluje više od 70 pisaca, kritičara, znanstvenika i glazbenika. Predstavit će se niz dugo čekanih noviteta hrvatskih i regionalnih autora.

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. "Kako pisati o situaciji u kojoj se čovječanstvo našlo, kako ona utječe na konkretne ljudske sudbine, što nam donosi budućnost i postoji li klimatska pravda, brojni autori i autorice propituju na individualnoj i kolektivnoj razini, pišući u različitim formama i žanrovima, a sve s ciljem da bolje razumijemo vlastitu poziciju na ovoj užarenoj planeti", navodi se.

Tijekom festivala redstavit će se i suvremena mostarska književna scena, uz nastup pet pisaca iz Mostara.

Točan program i gosti festivala još nisu objavljeni, no sve novosti vezano uz to možete u idućim danima pratiti na službenoj web stranici festivala Vrisak.